Continuen baixant restes d'un hidrocarbur pel riu Bastareny, a Guardiola de Berguedà

El vessament podria provenir del canal, tot i que es desconeix l'origen i l'autor

01 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:06h
Riu amb vessament de gasoil a les aules.
Riu amb vessament de gasoil a les aules. | Cedida
El riu Bastareny, al seu pas per Guardiola de Berguedà, continua contaminat, segons han informat a NacióBerguedà fonts de l'Ajuntament del municipi. Tal com han precisat, segueixen baixant restes d'un hidrocarbur que podria ser gasoil, que deixa anar una intensa olor, i que és visible a primer cop d'ull, a causa del color que adquireix l'aigua. 

El vessament es va manifestar aquest dilluns, quan diversos veïns del barri del Bastareny van avisar l'Ajuntament d'una forta olor que es desprenia del riu. Davant d'aquesta situació, el consistori va trucar al 112, es van activar els protocols per contaminació i es van extreure mostres d'aigua per analitzar el component que estava contaminant el riu. 

Els efectes més immediats a l'abocament il·legal, segons va explicar el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà, Boris Lapuerta, van ser una notòria picor als ulls, l'olor que deixava anar el Bastareny i que, a nivell de fauna, les truites de riu baixaven afectades, ja que no anaven rectes. No obstant això, no s'havia derivat en cap problema de clavegueram, i no hi havia més perill per a la ciutadania. 

Actualment, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està analitzant les mostres per establir si es tracta de gasoil o d'un altre hidrocarbur. A més, també s'ha iniciat una investigació per esbrinar l'autoria del que podria ser un delicte ambiental. Es creu que el vessament va tenir lloc en una zona d'horts de la pedania de Tarradelles (Bagà), quan algú podria haver netejat un dipòsit al canal.