Un vessament il·legal a Guardiola de Berguedà contamina el riu Bastareny

L'abocament no ha tingut afectacions greus per a les persones, tot i que s'hauran d'estudiar els efectes per a la fauna | Dos membres de l'ACA, els Agents Rurals i l'Ajuntament de Guardiola i Bagà investiguen les circumstàncies del vessament

31 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:50h
Riu contaminat a Guardiola de Berguedà
Riu contaminat a Guardiola de Berguedà | Cedida
Diversos veïns de Guardiola de Berguedà han avisat aquest dilluns al matí de la possibilitat d'un abocament il·legal de gasoil al riu Bastareny, que provocava marejos i denotava una forta olor a la zona. Així ho ha pogut confirmar, poc després, l'Ajuntament del municipi, que ha realitzat un avís per vessament d'hidrocarburs al 112, i ha activat els protocols que es posen en marxa en aquests casos.

L'abocament, segons ha explicat a NacióBerguedà el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà, Boris Lapuerta, ha provocat una intensa pudor al barri Bastareny, des d'on es podia veure com el riu baixava amb aigua contaminada i, si la gent s'acostava, patia picors als ulls. "Jo mateix he anat al riu, i aquest baixava amb una pudor molt forta i així com amb color d'arc de Sant Martí", ha relatat. 

Ell mateix, ha explicat, ha acabat agafant mostres d'aigua, i conjuntament amb els Agents Rurals, s'ha buscat la procedència de l'abocament, que suposadament podria ser en una zona d'horts del barri Tarradellas de Bagà. Segons els supòsits que s'han fet, algú podria haver netejat un dipòsit de gasoil al canal, i aquest hauria anat deixant anar el producte al riu durant tot el matí. 
 

Riu amb vessament de gasoil a les aules. Foto: Cedida


Durant aquest, a més, també s'han acostat dos inspectors de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que s'han endut les mostres per investigar de què es tracta, i també s'ha iniciat una investigació per esbrinar l'autoria del que podria ser un delicte ambiental. Per altra banda, el consistori de Guardiola també ha avisat l'Ajuntament de Bagà, i els dos han fet una inspecció de clavegueres, tot confirmant que no hi ha perill per a la ciutadania. 

"D'efectes sobre les persones, no n'hi ha", ha assegurat Lapuerta. De fet, ha afirmat que es tracta d'un vessament directe al riu, de manera que no hi ha afectacions sobre l'aigua de l'aixeta o altres fonts. No obstant això, s'haurà d'estudiar quins efectes hi ha hagut en la fauna del riu: "No sabem si ha tingut molta afectació, però les truites que es veien en plena baixada dels residus no anaven fines, anaven de costat".