Uns 240 alumnes del Berguedà participen en un projecte musical «democratitzador» i «revolucionari»

Els Superfilharmònics amplien escoles i nombre de participants | L'objectiu és acostar la música i també traslladar valors de col·laboració i treball en equip

27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:03h
Presentació del projecte Superfilharmònics del Berguedà
Presentació del projecte Superfilharmònics del Berguedà | Aida Morales
En la seva tercera edició, els Superfilharmònics continuen creixent. Es tracta d'un projecte musical escolar, que enguany es trasllada a cinc escoles de la comarca, i que acostarà la música a un total de 247 nens i nenes, a través de 12 orquestres. 

Així ho ha presentat aquest dijous al matí el director de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), Xavier Llobet, que ha precisat que, enguany, l'Escola de Salt Salvador de Cercs també se sumarà al projecte, que des de l'any passat porten a terme les escoles de Santa Eulàlia, Sant Joan i la Valldan de Berga, i l'escola de Gironella.

El naixement dels Superfilharmònics va ser l'any 2014, de la mà de l'escola de Santa Eulàlia i l'EMMB. L'objectiu principal era que tots els nens i nenes de 3r i 4t d'ESO tinguessin l'oportunitat de tocar algun instrument. L'any passat, però, aquest projecte es va ampliar a altres centres educatius, fent-ne una valoració molt positiva per part dels docents, i aconseguint una bona coordinació entre els mestres de música de les escoles i de l'EMMB. 

Segons el director de l'Escola de Música de Berga, Xavier Llobet, aquest projecte és important perquè, a part d'ensenyar a tocar un instrument, també fomenta el creixement personal i certs valors humans, com ara el de la col·laboració i el treball en equip. A més, també ajuda a nivell pedagògic, ja que incrementa la concentració o el saber escoltar. 

"Volem la democratització de la música", ha afirmat Llobet. En aquest punt, ha remarcat que la "barrera econòmica" que tenen moltes famílies és clara i, així mateix, ha lamentat que hi hagi nens i nenes que no es poden permetre estudiar música pel cost que suposa.
 

El director de l'EMMB, Xavier Llobet (esquerra) Foto: Aida Morales.


Els centres que aprendran a tocar instruments de corda (contrabaix, violí, viola i violoncel) seran Santa Eulàlia, Sant Joan i Gironella, mentre que les escoles de Sant Salvador de Cercs i de la Valldan tocaran instruments de vent (clarinet, trombó i trompeta). 

L'origen dels Superfilharmònics

Encara que no sigui un projecte innovador, ha precisat Llobet, ja que es porta a terme en diversos punts d'Europa, sí que ho és al Berguedà. La idea de democratitzar la música va néixer fa anys a l'Amèrica Llatina, sobretot en barris conflictius, on es va trobar una manera de canalitzar el coneixement d'una manera divertida, i fomentar l'educació.

Per als alumnes del Berguedà, el cost de participar en aquest projecte serà zero. En el cas dels de Berga, això estarà subvencionat per l'EMMB, que rep ajudes de la Generalitat i de la Diputació. A més, també hi haurà una part molt important de finançament que vindrà de les AMPAs, i la col·laboració dels ajuntaments. 

Projecte revolucionari

Per al regidor de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, els Superfilharmònics ajuden a democratitzar, però també són una iniciativa "revolucionària". Per això, ha continuat, cal felicitar les escoles i l'EMMB, ja que a nivell educatiu "reporta moltes coses". 

"És un creixement personal" ha assegurat. I ha continuat: "Perquè propiciar l'acostament a la música és un fet revolucionari". Des del seu punt de vista, a més, la música ajuda a "formar les persones d'una altra manera", és a dir, "no amb la finalitat que siguin un engranatge més".

Al final del curs, tots els nens i nenes s'ajuntaran i realitzaran actuacions conjuntes. L'any passat, ha recordat Llobet, es va fer el projecte de "música en comunitat" i, per altra banda, també es va realitzar una "orquestrada". Segons la directora de l'escola de Santa Eulàlia, Betlem Vilaró, aquestes trobades conjuntes són importants perquè "enriqueixen i donen una motivació extra".
 

Presentació del projecte Superfilharmònics del Berguedà Foto: Aida Morales.

Arxivat a