El Berguedà potencia la innovació del tèxtil amb una associació de 14 empreses

L'Associació del Tèxtil Mèdic-Sanitari es presenta al Berguedà

Redacció
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:46h
Presentació de l'Associació de Tèxtil Mèdic-Sanitari del Berguedà
Presentació de l'Associació de Tèxtil Mèdic-Sanitari del Berguedà | Aida Morales
El tèxtil al Berguedà ha tingut un passat important, però ara també vol tenir un present i un futur de creixement i innovació. Per aquest motiu, ara farà dos anys es va crear l'Associació del Tèxtil Mèdic-Sanitari del Berguedà, una entitat que aplegava les principals empreses tèxtils de la comarca, amb l'objectiu de sumar el seu valor afegit i fer créixer el sector, no només a nivell regional, sinó arreu de l'àmbit català. 

Aquesta associació, que han presentat aquest dijous, va començar amb set socis berguedans. En l'actualitat, aquest nombre puja a 14 empreses, amb 360 treballadors i 19 projectes de recerca engegats. La meitat d'aquestes són del Berguedà, tot i que també n'hi ha del Barcelonès, del Vallès o de les comarques de Girona. 

Amb el lema de la unitat, totes aquestes empreses s'han fet fortes en la innovació. Moltes d'elles, segons han indicat, tenen el convenciment que només diferenciant-se de la resta podran aconseguir el creixement esperat. En aquest sentit, el gerent de l'empresa Planafil, on s'ha realitzat la roda de premsa, ha assegurat que, a través de la innovació, el Berguedà i determinades empreses tèxtils assoliran la diferència. 

Una de les potes més importants d'aquest clúster, doncs, és la col·laboració amb l'administració pública i amb l'àmbit de la innovació. Ara per ara, el sector planteja potenciar i generar projectes de R+D i d'innovació empresarial amb l'Innotex Center CFT de la UPC. Aquesta universitat, doncs, està realitzant projectes amb aquestes empreses que permetin generar nous productes o noves funcionalitats en l'àmbit mèdic i sanitari. 

Un exemple d'aquesta col·laboració, ha remarcat el president de l'associació, Josep Miquel Canal, és l'empresa Sutran del Barcelonès, que ha aconseguit desenvolupar teixits especials per a la gent que sua molt. Per altra banda, una altra societat està creant compreses i tampons amb productes naturals que siguin de cotó, suaus i superabsorvents, sense necessitat de productes químics, o la mateixa empresa Planafil està creant, tal com ha explicat el seu gerent, llençols i tovalloles amb fil reciclat. 
 

El president de l'ADBerguedà, David Font, i els empresaris Josep Font i Josep Miquel Canal Foto: Aida Morales.


L'economia circular és, en aquest cas, un dels valors afegits que el clúster vol potenciar, aconseguint diversificar, entre la gran quantitat de productes que realitzen. 

Importància al Berguedà

Les empreses tèxtils al Berguedà tenen el 20% del PIB industrial de la comarca. Aquestes dades reflecteixen la importància d'aquest sector que, en el passat va ser molt potent, però que amb la crisi econòmica va tenir una gran davallada. 

Segons el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà), David Font, doncs, és important invertir en tecnologia i innovació, fent que les empreses es diferenciïn i convertint, aquest sector, en una sortida laboral i d'ocupació encara més potent. 

Per això, ja fa uns mesos també es va impulsar, conjuntament amb el Moianès i el Lluçanès, un projecte per crear ocupació relacionat amb aquest sector, consistent en formar filadors, teixidors, contramestres i encarregats de filatura, i en bonificar les empreses que fomentessin la contractació. 

Per altra banda, el Berguedà també ha rebut una subvenció de 70.000 euros dins del programa Catalunya Emprèn per promoure l'emprenedoria territorial especialitzada, al voltant del sector tèxtil-sanitari. Aquest projecte ha estat el sisè millor valorat, entre els 22 presentats arreu del país.