Alcaldes del Berguedà alerten del perill de la «plaga de boletaires»

El Consell d'Alcaldes acorda demanar a la Generalitat que continuï la campanya contra la processionària i que impulsi més campanyes d'ètica boletair

Redacció
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:57h
Un boletarie, en un bosc.
Un boletarie, en un bosc. | Adrià Costa
El Consell d'Alcaldes que es va realitzar aquest dimecres a Vilada va servir per treure a la llum la preocupació d'alguns batlles, sobretot de pobles petits i de muntanya, sobre aspectes com la “plaga boletaire” que s'està veient aquests dies als boscos de la comarca. Un riu de gent, es van queixar alcaldes com el de Borredà, Vallcebre o Sant Jaume de Frontanyà, que no només no respecta els boscos, sinó que destrossa vailets i camps de conreu. 

Segons van indicar, la “invasió boletaire” causa greuges importants en pagesos, ramaders i propietaris forestals. En el cas de Vallcebre, per exemple, un pagès va haver d'arreglar fins a sis vegades en un dia un vailet trencat que servia per retenir les vaques, o en el cas de Sant Jaume de Frontanyà, explicava el seu batlle, Rubén Lladós, gairebé s'arriba a les mans per un fet d'incivisme similar. 

Per tot això, va sorgir el debat sobre si el cos d'Agents Rurals hauria de regular d'alguna manera aquesta “invasió”, ja que, fins i tot, això pot tenir conseqüències greus, com que una persona pateixi una descàrrega elèctrica o que el bestiar s'escampi i es perdi pel bosc. L'aspecte de les deixalles, per altra banda, també va sortir al debat, un fet preocupant, ja que sovint esdevenen atractives pels vedells que, al menjar-se-les, pateixen obturació dels budells o malalties similars. 

Davant d'aquests fets, el Consell d'Alcaldes va acordar començar a fer campanyes generalitzades als mitjans de comunicació per informar, avisar i posteriorment sancionar aquestes conductes incíviques i, per altra banda, desplegar efectius sobre el territori per protegir pagesos i ramaders.

Per altra banda, el Consell també va acordar enviar una petició a la Conselleria d'Agricultura per continuar la fumigació de processionària de cara a l'any que ve, ja que només així s'eradicarà la plaga.