CiU de Vilada denuncia al Síndic i a la Generalitat que l'alcaldessa no convoqui Plens municipals per motius polítics

Xavier Altadill assegura que fa cinc mesos que no es realitza una sessió plenària, quan legalment s'hauria de fer cada tres mesos | CiU

26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:25h
El regidor de CiU a Vilada, Xavier Altadill
El regidor de CiU a Vilada, Xavier Altadill | Cedida.
El grup de CiU de Vilada, actualment Partit Demòcrata Europeu Català, ha posat més llenya al foc aquest dimecres, pel que fa a la gestió de l'Ajuntament d'aquest municipi. Segons ha pogut saber NacióBerguedà, el regidor convergent Xavier Altadill, ha presentat un escrit davant del Síndic de Greuges i de la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat, a través del qual denuncia que l'alcaldessa del poble, Montse Badia, no estigui convocant els Plens municipals dins dels terminis legals. 

Segons recorda el regidor, l'article 98 de la Llei Municipal i de Règim Local de Catalunya contempla que, en el cas dels ajuntaments de fins a 5.000 habitants, s'ha de celebrar una sessió plenària cada tres mesos. Això, a més, ja es va aprovar també des de la corporació el juliol del 2015, establint que aquests serien el primer divendres de cada tres mesos a les 19.30 hores, excepte durant l'agost. 

De fet, ha prosseguit, aquest calendari es va respectar fins el passat mes de juny del 2016. Quan quedaven dos dies per fer-se el Ple del 2 de setembre, ha relatat, l'alcaldessa va enviar un correu electrònic als regidors, ajornant-lo "fins a finals de setembre o principis d'octubre". Altadill ha lamentat que aquest, per altra banda, no s'hagi celebrat en cap d'aquestes dues dates i que, per tant, faci cinc mesos que no es convoca cap Ple municipal. 

Per al regidor convergent, però, el motiu principal de la queixa és més polític que formal. Tal com ha explicat, el seu grup va presentar al Ple cancel·lat de setembre fins a nou mocions per ser debatudes i votades. Com que aquest es va suspendre "injustificadament", les mocions van quedar pendents, i en algun cas, la vigència temporal "ja ha caducat". "Aquest fet suposa una vulneració flagrant del dret fonamental a la participació política", ha criticat, i deixa en una "clara indefensió" als càrrecs electes que avalaven aquests mocions. 

En aquest punt, considera que tot això és fruit de la "greu crisi política" que es viu dins de l'equip de govern de l'Ajuntament de Vilada, amb un regidor d'ERC, Vicenç Massana, que ha trencat la disciplina de vot i que, per tant, en diversos aspectes ha indicat que s'alinearà amb CiU. En aquest sentit, Altadill considera que, com a conseqüència d'això, moltes de les mocions presentades s'haguessin aprovat "contra la voluntat de l'alcaldessa". Entre aquestes, ha explicat, hi havia la de penjar una estelada al balcó de l'Ajuntament durant l'Onze de Setembre, mostrar el suport als encausats del 9-N o exigir més transparència en la composició i funcionament de la Comissió de Festes del poble.