Josep Pla: «El pubillatge és una tradició molt potent a Catalunya i cal fer-la prevaldre»

El berguedà i veí de la Valldan afirma que no s'esperava el nomenament, però que l'entoma amb "orgull" i "satisfacció"

25 d'octubre del 2016
Actualitzat el 26 d'octubre a les 10:02h
Josep Pla posant-se la nova faixa d'hereu de les comarques barcelonines
Josep Pla posant-se la nova faixa d'hereu de les comarques barcelonines | Aida Morales.
La proclamació del Pubillatge de Catalunya aquest darrer cap de setmana a Puig-reig va comportar diverses sorpreses arreu de Catalunya, però una de molt específica pel Berguedà, que va ser el nomenament de Josep Pla, que havia estat hereu de la Valldan, com a nou hereu de les comarques barcelonines i segon fadrí de Catalunya. Una proclamació, que segons ha explicat Pla a NacióBerguedà, el va agafar per sorpresa, però que entoma amb "orgull" i "satisfacció". 

"No m'esperava gens que em donessin aquesta faixa, ja que en aquest cas hi havia tot Catalunya i per a comarques barcelonines hi havia molta més gent i una competència més alta", ha reconegut. Pla es va postular com a candidat i, conjuntament amb diversos hereus més, va haver de realitzar exàmens orals i escrits sobre cultura catalana i coneixements generals, i també se li va valorar l'actitud durant tot el cap de setmana.

Segons Pla, el Pubillatge és important perquè és la representació cultural de Catalunya, que es porta arreu del país, però també a altres punts, com ara Saragossa o Madrid. En cadascun d'aquests llocs, ha explicat, s'intenta relatar què és Catalunya i què té de singular aquesta tradició. Per això, ha indicat que a cada poble o ciutat "és necessari portar aquest títol amb honor".

A més, també ha assegurat que és una "tasca educativa", sobretot en la situació política actual. "En el moment polític en què ens trobem, és una cosa que està quedant en un segon terme", ha afirmat, però que explica el passat. Per això, cal "portar el Pubillatge areu, i fer-lo prevaldre perquè estigui cada cop més amunt". 

El nou hereu de les comarques barcelonines va ser hereu de la Valldan fins a l'agost del 2016, quan va haver de deixar la faixa. També va ser fadrí de la Catalunya Central i, actualment, serà un dels representants territorials de Catalunya allà on vagi. Amb aquest càrrec, i conjuntament amb l'equip d'hereus i pubilles de Catalunya, espera recórrer un gran nombre de pobles i ciutats, on haurà de ser un dels màxims representants d'aquesta tradició: "Comença una nova etapa, una nova aventura". 

Un dels primers actes on acudirà com a hereu de les comarques barcelonines serà a Avià, i una mica més endavant, a Puig-reig i Peralada. "Els nacionals ens haurem de dividir; ara toca posar-nos de cara a la feina i abarcar el màxim de proclamacions i territori", ha sentenciat.
.
 

GALERIA DE FOTOS de l'acte del Pubillatge de Catalunya a Puig-reig

Arxivat a