ASTRONOMIA

Saldes serà el primer municipi declarat espai amb «cel nocturn de qualitat»

La seva singularitat ambiental i geogràfica el converteixen en un lloc idoni per observar el cel

per Redacció , 19 d'octubre de 2016 a les 09:41 |
Cel de saldes amb el Pedraforca de fons | Antoni Selva
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat el procés d’informació pública per declarar Saldes "Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat" (ECNQ). Es tracta d'un distintiu que garanteix que la zona gaudeixi d’un medi natural d’una qualitat que permeti observar amb nitidesa la Via Làctia i el desenvolupament d’ecosistemes de vida nocturna, i que rep Saldes de manera pionera.
 

El qualificatiu és una figura de protecció derivada del Decret d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn, aprovat el 2015. S’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d'interès natural, els entorns d'observatoris astronòmics, o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades, segons ha informat el Departament.

En aquest cas, Saldes és, degut a la seva situació en una vall als peus del Pedraforca, i entre la Serra del Cadí i la d’Ensija, amb muntanyes de més de 2.300 metres d’alçada, un dels espais que disposa de condicions naturals i ambientals adients per poder lluir aquest distintiu de qualitat del medi natural nocturn. Més concretament, els punts que opten a ser declarats com a ECNQ són la plaça de l’Espà, i el Mirador de  Gresolet, tot i que el conjunt del terme municipal ja disposa de molta qualitat, entre bona i excel·lent, per gaudir del cel. 


D'ara endavant, el municipi desplegarà un Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica per mantenir i millorar les seves condicions. El pla detalla accions de difusió ciutadana, inversions per a la renovació de l’enllumenat, i d’altres de caire informatiu, natural, o turístic.

 

Participació