«Cent anys de ciment», la nova exposició del Museu Asland a Castellar de n'Hug

La mostra repassarà la història centenària de l'empresa Lafarge Cementos

Redacció
19 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:48h
Museu del Ciment Asland
Museu del Ciment Asland | Patrimoni Industrial
El Museu de Ciment Asland de Castellar de n'Hug inaugurarà, el proper 26 d'octubre, una exposició històrica que farà viatjar els visitants 100 anys enrere, per conèixer el passat i evolució de l'actual empresa Lafarge Cementos, a partir de la seva creació com a Asland el 1901. Un projecte museogràfic que s'ha signat aquest dimarts, entre el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, i el director industrial de l'empresa, Raúl Pérez, en motiu del centenari de la fàbrica ubicada a Montcada i Reixac. 
 
L’exposició “D’Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment” farà un recorregut per la historia de la fàbrica de Montcada i Reixac, partint dels seus orígens a Castellar de N’hug. La proposta se centra en la innovació tecnològica constant que ha portat a terme l’empresa, i explica el procés de producció del ciment pòrtland, així com de les diferents tipologies i aplicacions del ciment.
 
El projecte té uns objectius que lliguen amb la voluntat de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) de fomentar el coneixement de la ciència i de la tècnica, així com de la història industrial de Catalunya. Sobretot perquè els 100 anys de la fàbrica ja són part del patrimoni científic, tècnic i industrial, i són un complement educatiu important.
 
L’exposició es mostrarà de forma permanent al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, tot i que s’exhibirà durant el primer semestre de 2017 a Montcada i Reixac, amb motiu dels actes del centenari de la fàbrica de LafargeHolcim. Aquesta, va instal·lar la seva primera fàbrica al Clot del Moro, al Berguedà, en un edifici modernista, que va posar de manifest l'espectacularitat de la industrialització catalana.
 
La fàbrica, però, es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX, i l'any 2002 va iniciar un nou recorregut, quan es va convertir en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug gràcies a la creació d’un centre d’interpretació i a la creació d’un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.