L'alcaldessa de Berga rep l'escalf de més de 200 ciutadans i polítics, i es reitera en la desobediència

La CUP, PDC, ERC i l'ANC es concentren a la plaça de Sant Pere per donar el seu suport a l'alcaldessa de Berga | Venturós assegura que seguirà el camí de la desobediència fins al final

17 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:12h
Unes 200 persones acompanyen i donen suport a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós
Unes 200 persones acompanyen i donen suport a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós | Aida Morales
Més de 200 persones s'han aplegat a la plaça de Sant Pere de Berga aquest dilluns a la tarda, amb clara voluntat de donar suport a l'alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, investigada per un delicte electoral, per haver-se negat a treure l'estelada del balcó de l'Ajuntament durant les darreres eleccions al Parlament i al Congrés del passat 27 de setembre i 20 de desembre del 2015. Aquest mateix dilluns, de fet, la batllessa havia estat citada a declarar per segona vegada, una compareixença que Venturós ha rebutjat, apel·lant a la desobediència a l'estat espanyol i a un "deure" polític envers la ciutadania.

L'acte, que ha comptat amb suport de les entitats sobiranistes com l'ANC, també ha tingut una considerable presència de partits polítics independentistes. Formacions sobiranistes com PDC, ERC o la CUP han volgut convertir l'acte en un gest transversal, popular i que camina en una única direcció; la independència.

Per a Venturós, que ha comparegut per donar explicacions a la ciutadania, la "desobediència" segueix sent l'únic camí possible, davant d'un estat espanyol que, segons ha dit, porta a terme una clara "ofensiva" cap als Països Catalans i una "criminalització" cap al poble català. Una ofensiva, ha dit, molt present en els municipis, però també al Parlament de Catalunya, com s'ha vist durant els últims dies, que només pot tenir una resposta, "agafar la via unilateral". 

"És ara més que mai que la ruptura amb l'estat espanyol ha de fer-se des de tots els fronts i, sobretot, des del carrer", ha assegurat. I la via judicial, ha continuat, és i serà la "fórmula" amb què el govern espanyol intentarà "atemorir". No obstant això, ha assegurat, aquesta voluntat "no serà possible", ja que el poble català té "uns objectius clars i ferms". 

En aquest punt, ha afirmat que la desobediència és "l'eina necessària" per acabar amb la "legalitat establerta". A més, ha recordat que en la història hi ha diversos exemples en què es mostra que la desobediència ha jugat un "paper clau per canviar les coses" i, en el seu cas particular, és i seguirà sent el camí, tantes vegades com sigui necessari: "Som conscients que el monstre just es desperta, i per això cal treballar amb fermesa i determinació, per les envestides que vindran". 
 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, a la concentració de suport. Foto: Laia Mascarella


No compareixerà

Venturós també ha volgut deixar molt clar que no compareixerà davant del jutge, i que si finalment la detenen o inhabiliten, serà un gest a nivell col·lectiu, ja que ella representa tot un conjunt de votants. 

De fet, ha volgut recordar que és en motiu de tota aquesta ciutadania, el fet que no es tregui l'estelada del balcó. Aquesta decisió, ha dit, es va aprovar el 2012 per Ple municipal, i es va acordar que seria ferma fins el dia de la independència.

Escalf unitari

Des de l'ANC, Manel Escobet ha volgut recordar que l'acció de Venturós respon a la "voluntat del poble". Una voluntat que, segons també ha volgut destacar el diputat de la CUP i advocat de Venturós, Benet Salellas, ja s'ha fet notòria en diferents ocasions. 

Entre aquestes, ha recordat la primera consulta a Arenys de Munt, quan es va optar per la desobediència, així com també les consultes del 9 de novembre i, darrerament, molts altres actes multitudinaris i totalment transversals. 
 

El membre de l'ANC de Berga i del Secretariat, Manel Escobet Foto: Laia Mascarella


"Això serà un no parar", ha pronosticat també el portaveu de Junts pel Sí al Parlament i dirigent del PDC, Jordi Turull. Aquest, ha volgut deixar molt clar que els polítics "es deuen a les urnes" i, en aquest camí, Venturós no està defensant unes idees, sinó "la democràcia i les llibertats". 

Per la seva part, l'alcalde de Prats de Lluçanès i vicesecretari d'Organització d'ERC, Isaac Peraire, ha volgut tenir unes paraules pel municipalisme: "Som aquí per dignitat municipal". El republicà també ha recordat que no estan fent res més que "complir el mandat popular" i ha sentenciat: "Si ens toquen a una, ens toquen a totes les alcaldesses i els alcaldes". 

En l'acte de suport, que ha finalitzat amb els Segadors, també s'hi han deixat veure diversos polítics de la comarca i comarques veïnes, com ara el de Gironella i president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, o el de Puig-reig, Josep Maria Altarriba.

Arxivat a