Les excavacions al Castell de Puig-reig finalitzen amb noves descobertes

L'arqueòleg de l'excavació afirma que s'ha pogut trobar elements de l'època fundacional | Eudald Serra celebra que cada vegada hi hagi més gent interessada en el castell

20 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 10:21h
Excavacions al Castell de Puig-reig.
Excavacions al Castell de Puig-reig. | CCMA
Les excavacions que s'han portat a terme durant els últims mesos al Castell de Puig-reig han donat per molt. Si bé en un principi l'objectiu era acabar des descobrir els seus principals elements per acabar de donar valor al castell i treure'l a la llum, durant les últimes setmanes les troballes s'han anat incrementant. Això farà, segons ha explicat a NacióBerguedà l'arqueòleg de l'excavació, Eudald Serra, que s'hagin de planejar noves jornades de treball. 

Al llarg de l'excavació, que ha finalitzat aquest dilluns 17 d'octubre, s'ha trobat “força material arqueològic i més estructures del castell del que es pensava”, ha afirmat Serra. No obstant això, la troballa més destacada ha estat un dipòsit d'aigua al centre de la fortificació, que ha donat moltes dades sobre l'ús del castell al llarg dels segles.

Aquest dipòsit, ha dit, és una excavació a la roca en forma de sifó, que s'obre per la part central i que, en un inici, servia per acumular aigua de la pluja, ja que al castell no s'ha trobat cap pou, i el riu estava relativament lluny. Aquest dipòsit, però, va tenir diferents utilitats al llarg dels anys. Si bé va ser una cisterna d'emmagatzematge durant l'època medieval, al segle XV es va abandonar i, des de llavors, va servir d'abocador. Això fa que es puguin estudiar diversos elements trobats en el seu interior, que donen dades importants sobre com es vivia al castell. 
 

Forat trobat en la darrera excavació que s'utilitzava com a dipòsit d'aigua. Foto: Cedida.


Per altra banda, durant aquesta darrera excavació també s'ha trobat material ceràmic del segle X, reafirmant el període fundacional del castell, i que fins el moment no s'havia pogut datar: “Ara ja tenim material d'aquesta època, i es pot constatar el seu moment fundacional”. 

Amb tot això, ha reconegut Serra, s'obren noves portes en l'excavació, requerint més temps d'investigació, ja que hi ha zones que encara no s'han pogut tractar. “El fet que apareguessin aquesta sèrie d'estructures que no teníem massa previstes, ha fet que ens haguem hagut de centrar en una zona molt determinada i haguem hagut de deixar l'altra part que teníem programada per a propers anys”, ha afirmat l'arqueòleg. La zona que queda per excavar, ha dit, és “just la part inferior de la plataforma rocosa on hi havia el castell”, un espai interessant, ja que permetrà veure quin tipus d'estructura tenia la fortificació. 

Valoració molt positiva

Segons Serra, la campanya d'excavació d'enguany ha estat “molt positiva”, ja que s'han realitzat troballes importants i, per altra banda, la gent de Puig-reig cada vegada coneix més aquest element patrimonial, que explica la història del municipi i que té un gran ventall de possibilitats d'atracció turística. 
 

Mur del Castell de Puig-reig Foto: CCMA


“Cada vegada hi ha més gent interessada, i també gent de fora, que demana informació sobre el castell i les seves troballes”, ha assegurat. Per tant, ha dit, és “molt positiu que arribi a ulls de tothom i se'n pugui extreure coneixement”. 

Història del castell

El castell, ha explicat Serra, data del segle X, tal com s'ha pogut constatar a través de la ceràmica, malgrat que no hi hagi documentació escrita. Durant els segles XII i XIII va passar a ser propietat dels templers, tot i que abans, va ser propietat de la casa vescomtal dels Berguedà, i va ser on es preveu que el pare de Guillem de Berguedà va situar la seva residència permanent. A partir de llavors, amb el testament de Guillem de Berguedà, aquest es va donar en herència als templers, que hi van situar una comanda, que era de les poques que hi havia a la Catalunya Vella. 

Més endavant, ha relatat Serra, hi va haver un arrendament per part dels hospitalers, amb un ús intensiu de l'edificació durant el segle XV, però un abandonament a durant els XVI i XVII. 
 

Excavació arqueològica al Castell de Puig-reig Foto: AjPuig-reig

Arxivat a