«Viva España, viva el Rey», la Guàrdia Civil fa ressonar la Hispanitat a Berga

Cap representant de l'Ajuntament de Berga és present a l'acte del cos policial | Joan Roma (PSC) lidera el discurs polític i lamenta que hi hagi persones que "qüestionin les lleis"

12 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:10h
Representants polítics i de seguretat en l'acte de la Guàrdia Civil de Berga, el Dia de la Hispanitat.
Representants polítics i de seguretat en l'acte de la Guàrdia Civil de Berga, el Dia de la Hispanitat. | Aida Morales.
"Viva España, viva el Rey, viva el orden y la ley. Viva honrada, la Guardia Civil". Aquestes són les paraules que aquest dimecres 12 d'Octubre han ressonat a Berga, en l'acte que anualment organitza la Guàrdia Civil per homenatjar la Verge del Pilar i celebrar el Dia de la Hispanitat. En aquest, no era d'esperar cap representant de l'equip de govern de la CUP, que amablement, segons han explicat a NacióBerguedà, van refusar l'oferta, tot i que sí que ha sorprès l'absència de cap altre regidor de CiU o del PSC. 

Berga, ciutat de govern eminentment independentista i destacada pel seu caire insubmissional, ha cridat, avui, espanyolisme, monarquia i religió, tot i que d'una manera grisa i poc oberta, ja que l'acte de la força de seguretat s'ha fet dins del recinte, i sota invitació prèvia. 

A les 12.00 en punt, diverses banderes espanyoles ja donaven la benvinguda al quarter, prop de la carretera C-16 i en una zona allunyada de la ciutat. Antigament, la missa s'havia realitzat al centre de Berga, tot i que per seguretat va passar a fer-se en dependències privades, amb la participació del rector de la ciutat. De fet, és dels pocs dies l'any en què s'oficia un acte religiós en castellà a Berga.
 

Edifici de la Guàrdia Civil de Berga, durant el Dia de la Hispanitat. Foto: Aida Morales.


"En la imagen del Pilar hay tres virtudes que María condensó muy bien", ha començat relatant el jove rector, Marc Majà. La constància, ha dit, la humilitat i el bon fonament: "Es bueno que crezca una sana envidia para encarnar estas tres virtudes; que seamos discípulos de Jesús".

Unes paraules breus, davant d'una setantena de persones vinculades al cos armat, que esperaven dretes davant l'aperitiu habitual. Entre aquestes, exmembres de la Guàrdia Civil, familiars i actuals agents del cos. L'ambient, però, tens i disciplinat. 

Un cos ben valorat

La Guàrdia Civil és, segons el brigada comandant de la Guàrdia Civil de Berga, Domingo Caro, un dels cossos policials "més ben valorats" per la societat, segons el Centre d'Investigació Sociològica. Una feina, però, que no és fàcil, i menys, ha dit, en els temps actuals. 
 
"Vivimos tiempos difíciles", ha assegurat. "La vida és difícil para un polícía y más, en esta tesitura que nos ha tocado vivir", ha continuat en una clara referència a la situació de Catalunya. No obstant, ha agraït a tots els seus companys la "lleialtat", i els ha instat a continuar la "línia de treball i esforç" que segueixen dins del cos. 
 

L'alcalde de Borredà, Joan Roma, màxim autoritat política en l'acte de la Guàrdia Civil Foto: Aida Morales.


El PSC lidera el discurs polític

L'alcalde de Borredà, Joan Roma, ha estat l'únic polític i, per tant, el càrrec més elevat que ha assistit a l'acte, Com a tal, i sent també un dels representants del socialisme històrics del Berguedà, ha aprofitat per encarar un discurs legalista i combatiu contra l'independentisme. 

"Hi ha qui qüestiona les lleis", ha declarat, i això fa que Catalunya visqui en un dels marcs més "complicats" i "d'inseguretat" arran de la Guerra Freda. En aquest punt, Roma ha posat de relleu la feina "vocacional" de la Guàrdia Civil, tot afegint que és una tasca que no es fa per diners, sinó per estima al país i a la pàtria, així com per respecte a una manera de fer: "Vivim temps en què l'autoritat i la disciplina estan en crisi". 

L'acte, que ha comptat amb la participació del nou cap dels Mossos d'Esquadra del Berguedà i del cap de Bombers de Berga, ha finalitzat amb crits en favor del cos, i la cançó de la Guàrdia Civil.

Arxivat a