Tots els ajuntaments catalans que no obren el 12-O

El consistori de Celrà treballarà per cinquè any consecutiu el dia de la Hispanitat, sense haver patit cap requeriment judicial fins ara | En alguns casos, només faran feina els regidors de l'equip de govern, com a Sabadell, o d'alguns grups partits

Redacció
12 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:15h

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, anirà el 12 d'octubre a l'Ajuntament a treballar. Foto: Pere Gendrau


La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha posat el focus aquest 12 d'octubre sobre l'Ajuntament de Badalona, en haver-lo obligat a tancar les portes el dia de la Hispanitat arran d'un requeriment judicial, tot i que havia pactat amb els sindicats un permís per assistir als llocs de treball a canvi de lliurar el 9 de desembre. Es tracta de la tercera ciutat de Catalunya i, per tant, la rellevància de la mesura és elevada, però el cert és que altres municipis més petits també havien plantejat a les respectives plantilles si volien treballar o bescanviar el dia de festa per un altre. Caldrà veure si la justícia també els ho impedeix, ja que, de fet, hi ha municipis on aquesta pràctica ja fa alguns anys que es fa, sense que això hagi comportat cap xoc amb la delegació del govern espanyol o els tribunals. Si fos el cas, tindrien el suport del Govern.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de Berga també tenia previst obrir portes el 12 d'octubre. L'equip de govern, de la CUP, ja va anar a treballar l'any passat en aquesta data i va permetre als empleats públics assistir als seus llocs, tot i que amb escàs èxit, pel fet d'haver-ho plantejat amb poca antelació. Aquest cop, però, entre 15 i 20 treballadors dels àmbits d'alcaldia, cultura o serveis econòmics ja han anunciat que no faran festa. Per altra banda, l'alcaldessa, Montse Venturós, proposarà a l'Associació de Municipis per la Independència un acord per fer que els ajuntaments declarin el 12 d'octubre i el 6 de desembre (dia de la Constitució) com a laborables, tot i que fonts del consistori apunten que la petició encara no està elaborada ni concretada internament.

Les alcaldies de la CUP treballen el dia de la Hispanitat

Al seu torn, l'Ajuntament de Celrà (Gironès) és un històric pel que fa al treball el 12 d'octubre, ja que aquest serà el cinquè any consecutiu en què obrirà portes. És un dels consistoris en què la CUP ja va aconseguir l'alcaldia la legislatura anterior i, des de llavors, va oferir l'oportunitat de treballar el dia de la Hispanitat als seus empleats. Les altres alcaldies dels anticapitalistes l'anterior mandat eren Viladamat (Alt Empordà) i Navàs (Bages), les quals segueixen a les seves mans, i aquest any tornaran a treballar tot i la festivitat estatal.

Per altra banda, a la demarcació de Barcelona hi ha diversos ajuntaments que obriran les portes el 12 d'octubre o permetran als seus treballadors anar a la feina. És el cas del Brull (Osona), amb un ple amb representació només d'Ara Brull; Argentona (Maresme), amb govern de la CUP, ERC, ICV i el PSC (tot i que els socialistes se n'han desmarcat); Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), amb equip de govern d'ERC i CUP (tot i que, en no poder garantir prou personal, el consistori no estarà obert i la feina es farà a porta tancada); Capdellades (Anoia), amb alcaldia de la CUP; Sant Martí de Tous (Anoia), amb govern d'ERC; o Vacarisses (Vallès Occidental), amb equip de govern d'ERC, PSC i una candidatura vinculada a ICV, on els republicans treballaran i, per bé que l'Ajuntament romandrà tancat, per primer cop els treballadors hi podran anar i les hores que hi dediquin es computaran en temps d'assistència dins de la bossa d'hores.

El regidor de medi ambient del Brull Pere Medina anuncia l'obertura del consistori el 12-O:
 

Així mateix, diversos ajuntaments gironins també obriran portes. El de les Planes d'Hostoles (Garrotxa), governat per CiU, ho farà per tercer any; aquest cop s'hi suma també Mieres (Garrotxa), amb alcaldia de la CUP; Verges (Baix Empordà), també "cupaire"; mentre que el de Viladrau (Osona), amb un equip de govern d'ERC i CiU, anuncia en el seu compte de Twitter que treballarà "com qualsevol altre dia laborable":
 

Per altra banda, a la demarcació de Lleida, dos ajuntaments amb alcaldies d'ERC treballaran el 12 d'octubre: Linyola (Pla d'Urgell) i Torrelameu (Noguera). D'altra banda, a la demarcació hi ha una setzena de municipis més on els regidors de l'equip de govern del partit republicà obriran el consistori per posar-lo al servei de la ciutadania i atendre ''consultes i suggeriments'': Sant Guim de la Plana, Sant Guim de Freixenet, i Montoliu de Segarra, a la Segarra; Torrebesses, Llardecans, i Almenar, al Segrià; Torregrossa, Bellvís i Bell-lloc d'Urgell, al Pla d'Urgell; el Soleràs i la Granadella, a les Garrigues; Bellcaire d'Urgell, la Sentiu de Sió, Montgai i Agramunt, a l'Urgell; i Coll de Nargó, a l'Alt Urgell.

Així mateix, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell (Alt Urgell) afirma que cap empleat ha demanat treballar el 12 d'octubre, motiu pel qual el consistori romandrà tancat i l'alcalde, Albert Batalla (CiU), afirma que el govern local "està de servei" sempre. A Mollerussa (Pla d'Urgell), la situació és similar i l'alcalde, Marc Solsona (CiU), i el seu govern aniran a actes de la casa d'Aragó. Igualment, a Aitona (Segrià), l'Ajuntament contemplava l'opció que els funcionaris que volguessin poguessin treballar, però afirmen que ningú ho ha sol·licitat.

La Vilella Alta fins i tot celebra un ple municipal

Igualment, a Tarragona s'hi treballarà als dos municipis amb alcaldia de la CUP. A la Vilella Alta (Priorat), el secretari i l'agutzil treballaran amb normalitat a canvi d'un altre dia de festa, i fins i tot els cinc regidors de l'Ajuntament, tots de la CUP, celebraran un ple municipal. Als Guiamets (Priorat) també han donat llibertat als dos empleats municipals i, mentre la secretària farà festa per atendre obligacions familiars, per la qual cosa les oficines del consistori romandran tancades, l'agutzil sí que treballarà i realitzarà el servei de recollida de la brossa com en qualsevol dia feiner.

Finalment, a les Terres de l'Ebre, l'EMD de Campredó, a Tortosa (Baix Ebre), també tindrà activitat, ja que els regidors atendran els ciutadans entre les 11 i les 13 hores i, al vespre, portaran a terme reunions de l'equip de govern al mateix edifici consistorial.

En alguns consistoris només treballaran els regidors que ho vulguin

Així mateix, altres ajuntaments no permetran als seus empleats anar a treballar, però sí que ho faran el seus equips de govern o els regidors d'alguns grups municipals. A Sabadell (Vallès Occidental), per exemple, l'equip de govern anirà a treballar, com el de Prats de Lluçanès (on també funcionarà la recollida de residus porta a porta). Així mateix, a Tarragona s'activarà l'oposició, ja que el grup municipal d'ERC ha convocat una reunió de grup municipal, la CUP ha programat una assemblea territorial i ICV-EUiA treballarà revisant diverses qüestions i informes. A Girona, l'equip de govern obrirà el consistori perquè els quatre regidors de la CUP i els altres representants municipals que ho vulguin (inclosa l'alcaldessa) puguin anar a treballar, però sense serveis municipals que atenguin el ciutadà. Així mateix, a Barcelona, el líder del grup d'ERC, Alfred Bosch, afirma que anirà a treballar, mentre que el regidor de la CUP Josep Garganté treballarà com a conductor d'autobusos i les regidors María José Lecha i Maria Rovira assistiran a les mobilitzacions contràries al dia de la Hispanitat. Al seu torn, a Lleida treballaran els grups municipals de CiU, ERC i la Crida-CUP.

Per altra banda, a Cervera (Segarra), l'alcalde Ramon Royes (CiU) assegura que treballarà com un dia normal fent la seva feina al capdavant del consistori, igual que l'alcalde de les Borges Blanques (Garrigues), Enric Mir, i regidors de l'equip de govern, també de CiU. A Tàrrega (Urgell), l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló (CiU), també anirà a treballar al consistori tot i que aquest romandrà tancat. Igualment, l'alcalde de Sort (Pallars Sobirà), Raimon Monterde (Fem Municipi) treballarà juntament el primer tinent alcalde, Baldo Farré (CUP), i Pere Bascones (CUP). A Tremp (Pallars Jussà), la primera tinent alcalde, Maria Pilar Cases (ERC), i la resta de regidors de la formació aniran a l'Ajuntament com a gest de rebuig a aquest festiu. Finalment, l'alcalde de Soriguera, Xavi Pedemonte (CUP), serà l'encarregat d'obrir l'Ajuntament i atendre el públic.

El cas de l'ajuntament de Santa Maria d'Oló (Moianès) és peculiar, ja que, tot i que no obrirà portes, ha convocat una jornada de treball voluntari per arreglar l'"entorn natural i patrimonial":
 

En una línia similar, l'Ajuntament d'Artés, governat per ERC i la CUP, tindrà les portes tancades al públic, però el consistori ha preparat unes jornades de voluntariat per tal que tots els ciutadans que vulguin puguin treballar.

(Aquest recull no és complet, així que, si els lectors de NacióDigital o els treballadors o regidors d'algun ajuntament coneixen d'algun altre consistori que no faci festa el 12 d'octubre, ens ho pot fer saber amb un comentari a Twitter citant el compte @NacioPolitica i anirem actualitzant el llistat).