Estudien com estalviar fins a un 15% en electricitat a l'escola de Santa Eulàlia de Berga

L'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central signa un conveni per fomentar l'estalvi elèctric amb l'Ajuntament de Berga, el de Puig-reig, el de Castellterçol i el de Sant Quirze de Safaja

11 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:07h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, signant en conveni amb el president de l'Agència pel Desenvolupament Rural, Antoni Clement
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, signant en conveni amb el president de l'Agència pel Desenvolupament Rural, Antoni Clement | Aida Morales
L'Ajuntament de Berga ha signat aquest dimarts al matí, un conveni amb l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, a través del qual es portaran a terme diversos estudis en edificis municipals del Berguedà, el Moianès i el Lluçanès, per tal de reduir la despesa en electricitat. Concretament, ha explicat el president de l'ens, Antoni Clement, el projecte es realitzarà enguany als ajuntaments de Puig-reig, Castellterçol i Sant Quirze de Safaja (Moianès), així com a l'escola de Santa Eulàlia de Berga. 

"Es fa un estudi d'eficiència energètica de l'edifici per tal d'analitzar la factura d'electricitat", ha explicat Clement. De fet, ha dit, hi ha un aparell que, des del mes de juliol, està estudiant el cost elèctric d'aquests quatre punts, i que finalment conclourà amb un estudi detallat de propostes per reduir el consum elèctric. En conjunt, es calcula que en cadascun dels edificis estudiats es podrà reduir entre un 10 i un 15% l'actual factura elèctrica. 

Segons el conveni, en tots els casos el 50% de l'estalvi s'haurà de destinar a millores en els ajuntaments o en l'escola, aprofitant l'optimització de l'eficiència per realitzar altres inversions, ja sigui en energies renovables, biomassa o canviant portes i finestres, entre d'altres. 
 

El regidor Oriol Camps i el president de l'Associacció pel Desenvolupament Rural, Antoni Clement Foto: Aida Morales.


L'objectiu del programa és sensibilitzar els territoris rurals sobre l'oportunitat d'impulsar estratègies d'estalvi energètic i d'energies renovables, sobretot, en l'aplicació de la biomassa forestal, un recurs que, tal com ha puntualitzat Clement, al Berguedà ja s'està començant a explotar, però amb el qual encara queda molta feina per fer.

El conveni té vigència fins al 2017, i l'estudi es porta a terme a través de l'eina EneGest. Segons han afirmat des de l'Associació, la voluntat és lligar aquesta eina, també, als beneficiaris dels ajuts Leader, per tal d'impulsar l'economia verda i encarar les empreses cap a l'eficiència energètica. 

Escola de Santa Eulàlia

El regidor de Sostenibilitat, Oriol Camps, ha explicat que, des de Berga, es va veure convenient aplicar aquest estudi a l'escola de Santa Eulàlia, ja que és un dels edificis municipals que més despesa elèctrica té. En aquest sentit, però, des de fa uns mesos ja s'estan portant a terme altres mesures d'eficiència energètica, com ara el canvi de calderes de calefacció per altres de biomassa, o el canvi de portes i finestres. 

A partir de l'estudi, ha dit, les millores s'analitzaran, així com el seu cost d'aplicació, ja que és una "aposta de futur" molt necessària, perquè l'edifici i les instal·lacions municipals "segueixin guanyant".
 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, signant en conveni amb el president de l'Agència pel Desenvolupament Rural, Antoni Clement Foto: Aida Morales.

Arxivat a