La teràpia amb gossos fa aflorar records i sensacions entre els avis de la residència de Berga

"La presència del gos canvia l'expressió de la cara dels avis, somriuen i se'ls veu tranquils", afirmen des del centre

ACN
11 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:47h
Uns avis de la residència fent teràpia amb els gossos.
Uns avis de la residència fent teràpia amb els gossos. | ACN
La Matilda té 93 anys i viu a la residència Sant Bernabé de Berga. No té cap familiar i abans d'estar a la residència, vivia sola amb el Benvingut, el seu gos amb qui tenia una estreta relació. En aquest centre no acostuma a rebre cap visita, però des de fa un mes espera el dia que arriben els gossos d'Anadyr, un centre d'educadors canins de la ciutat que, de manera voluntària, s'ha ofert a portar gossos a la residència per fer teràpia amb els avis.

La directora del centre, Ester Cardona, ha explicat que, de moment, la teràpia s'ha centrat amb els avis que tenen un important dèficit cognitiu i, segons ha assegurat, la reacció és "espectacular". "Els hi canvia l'expressió de la cara, dels ulls, somriuen. La presència del gos els dóna sensació de tranquil·litat i d'estar bé", ha explicat.

Feia temps que la Núria, una àvia de 94 anys, no aconseguia articular una frase llarga amb sentit, i ho ha fet durant l'última visita de la Beauty, l'Alectra i el Biscuit, tres gossos de la raça Carlí que la han visitat en el marc d'aquestes trobades.

Diversos estudis demostren que la convivència de les persones d'edat avançada amb animals domèstics és beneficiosa per mantenir el seu estat anímic i físic. La teràpia amb animals es basa en quatre grans eixos d'actuació: a nivell físic es busca la mobilitat; a nivell cognitiu, es treballa sobre la memòria; a nivell emocional, afloren emocions i sentiments; i a nivell relacional, es potencia la motivació de relació amb l'entorn.

De moment, la directora del centre ha indicat que la teràpia es fa amb aquells avis que pateixen més deficiència cognitiva perquè "la resta poden entrar i sortir de la residència i poden participar d'altres activitats, però quedava aquest col·lectiu de persones més excloses". Tot i això, Cardona no descarta que la teràpia es pugui ampliar a la resta d'avis. De fet, segons ha explicat, "entre ells hi ha una mica de gelosia", ja que n'hi ha que "no poden treballar amb gossos i que ho voldrien". 
 

Els avis de la residència de Berga fent teràpia amb els gossos. Foto: ACN


La raça Carlí o Pug, ideal per a la teràpia amb avis 

Els gossos que participen durant la teràpia han estat seleccionats prèviament pels propietaris i educadors canins de l'empresa Anadyr, fet que assegura una bona conducta d'aquests animals per treballar amb persones que presenten deteriorament cognitiu moderat-avançat.

El copropietari d'Anadyr, Toni Gómez, ha explicat que durant la teràpia els educadors canins treballen sobre el gos i és el personal del centre qui treballa amb els avis. Els tres gossos que porten a la residència Sant Bernabé són de la raça Carlí, un tipus de gos que Gómez considera "ideal perquè és una raça petita, que pesa entre 6 i 8 quilos, molt afable, molt fàcil de socialitzar i que, en cap moment, és nerviosa". 

Les sessions duren una hora durant la qual els avis agafen els gossos, els ofereixen aigua, els refresquen i els treuen a passejar. Durant aquesta, la gent gran que anteriorment havien tingut gos a casa o un animal domèstic és la que té més reaccions. Alguns recorden els seus animals amb nostàlgia i d'altres retornen al passat, com si els anys no haguessin passat mai.
Arxivat a