La venda de bolets a les carreteres pot castigar-se amb multes de fins a 3.000 euros

Els Mossos d'Esquadra indiquen que encara no han hagut de sancionar ningú al Berguedà

Redacció
09 d'octubre del 2016
Actualitzat el 10 d'octubre a les 10:03h
Caixes de bolets en un mercat.
Caixes de bolets en un mercat. | ACN
La venda ambulant de bolets a les carreteres del Berguedà pot generar multes de fins a 3.000 euros, en determinats municipis en què hi hagi una ordenança que ho regula. Aquesta podria ser la sanció màxima per a diversos paradistes "top-manta" que, malgrat haver-los avisat prèviament, siguin reincidents a l'hora de comercialitzar amb aquests tipus de fongs a les carreteres de la comarca. En qualsevol cas, la sanció dependrà de l'ordenança municipal de cada poble en qüestió que, per exemple, en el cas de Guardiola de Berguedà, no superaria els 300 euros.

Els Mossos d'Esquadra són els encarregats de controlar el compliment de la normativa, tot i que fins ara, han indicat, no s'ha hagut de multar ningú. La nova regulació que ha entrat en vigor a partir d'aquest mes de setembre i que cada municipi es pot fer pròpia, va néixer del perill que s'ocasionava en diversos punts vials de la comarca, quan els cotxes reduïen la velocitat o intentaven aparcar als vorals de les carreteres per comprar bolets. 

Davant d'aquesta situació, diversos alcaldes van plantejar la seva preocupació al Consell d'Alcaldes, on finalment es va aprovar una ordenança que regulava aquesta pràctica que, per altra banda, també era una competència deslleial per als paradistes que estaven als mercats habilitats. 

L'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, és un dels principals impulsors de l'ordenança conjunta. Segons ha explicat a l'ACN, el motiu de la normativa no és altre que el de millorar la seguretat viària d'una carretera, la C-16, que és molt transitada. "Era un tema que ens preocupava, ja que era un perill. He vist cotxes parats amb els intermitents al mig de la carretera demanant el preu dels bolets i això ho havíem d'evitar", ha explicat. A més, segons Lara, arran de la crisi, les parades de bolets a peu de la carretera havien proliferat: "L'any passat n'hi havia sis en poc més d'una desena de quilòmetres".