L'Ajuntament de Berga es compromet a donar més suport i ajudes als celíacs

ICV presenta una moció per millorar les condicions econòmiques i socials de les famílies celíaques

Redacció
07 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:26h

Productes sense gluten Foto: Free Gluten


La celiaquia, i les intoleràncies i les al·lèrgies van tornar a sortir, com un element a debatre, aquest dijous al Ple de Berga, arran de la moció que va presentar el regidor d'ICV, Joan Torres, per reconèixer, ajudar i millorar el benestar social de les persones afectades. Una malaltia, la de la celiaquia, que afecta l'1% de la població europea, i unes 75.000 persones a Catalunya, de les quals el 85% no estan diagnosticades. 

Aquesta xifra, a més, està augmentant de manera proporcional arran de la major sensibilització, tot i que la malaltia no està prou socialitzada, ja que els aliments sense gluten o especials que han de prendre aquestes persones encara estan, econòmicament i qualitativament, molt allunyats de la resta. 

Si una persona està afectada per la malaltia i no està diagnosticada, ha recordat Torres, pateix una sèrie de problemes de salut “molt important”, entre els quals pèrdua de gana, de pes, fatiga, nàusees, vòmits, diarrea o distenció abdominal, entre d'altres. I si no es tracta, amb el temps pots derivar en una diagnosi molt més complicada. 

Per tot això, i per la necessitat de seguir una dieta estricta lliure de gluten, amb la conseqüent despesa econòmica afegida que requereix, que pot ascendir en més de 1.600 euros anuals en comparació amb la més habitual, l'Ajuntament de Berga ha acordat demanar que es redueixi l'IVA dels productes al 4%, sensibilitzar el sector restaurador i hoteler de la ciutat, el personal docent i els monitors, donar suport a les campanyes i accions informatives i divulgatives sobre la cliaquia, i instar al Govern de Catalunya a augmentar, fins a un 10%, els ajuts socials d'aliments a les famílies celíaques.