La Patum serà exemple en un curs especialitzat sobre conservació i restauració d'imatgeria

Albert Rumbo impartirà una primera sessió teòrica, i la restauradora Gemma Rodríguez en farà una altra

Redacció
04 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:47h

Gegants de la Patum a Lluïment Foto: Martí Albesa


La Patum serà present, com a exemple de bona pràctica, al curs "Conservació, reparació i restauració d'imatgeria festiva" que l'Escola Massana de Barcelona organitza durant els mesos d'octubre i novembre, impulsat per la Federació d'Assocaicions d'Artesans de Catalunya (FAAOC), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat. 

Serà en forma de dues ponències. La primera oferta el 19 d'octubre pel gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo, que durà a terme una classe sobre els conceptes de patrimoni material i immaterial, la convenció de la Unesco i les condicions actuals de la imatgeria de la Patum en relació al context festiu, comparant-ho amb altres països. Per altra banda, el 23 de novembre la llicenciada en Belles Arts i restauradora de la comparseria de la Patum, Gemma Rodríguez, impartirà una altra classe sobre com realitza aquesta pràctica a Berga. 

Aquest curs és el primer que es fa adreçat a conservadors, restauradors, dissenyadors i artesans d'ofici en imatgeria festival, per donar-los eines que els ajudin a l'acurada restauració dels prop de 4.500 gegants, 15.000 capgrossos i 1.500 figures de bestiari que s'estima que hi ha a Catalunya. Actualment, l'administració està treballant per protegir entre 150 i 200 elements centenaris, i per això es necessiten professionals plenament formats. 

El monogràfic aplicarà un aprenentatge teòric i crític a aquests tipus d’objectes propis de la cultura popular i tradicional, que combina patrimoni material i immaterial amb continguts propis del folklore. També es farà un incís en la història, la construcció artesanal dels objectes, en el manteniment i conservació preventiva i en la conservació i restauració. A banda dels mòduls teòrics, el curs planteja classes magistrals que es faran al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
Arxivat a