El Berguedà vol harmonitzar les ordenances fiscals per crear ocupació i fomentar pràctiques sostenibles

La proposta dirigida per l'ADBerguedà s'intentarà implementar a tots els municipis | David Font destaca que és una pràctica "pionera" al Berguedà i nova a Catalunya

04 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:00h
Roda de premsa de presentació de la proposta d'harmonització de les ordenances fiscals.
Roda de premsa de presentació de la proposta d'harmonització de les ordenances fiscals. | Aida Morales.
Les ordenances fiscals i les seves bonificacions són una de les assignatures pendents, cada any, dels pobles i ciutats de Catalunya, per establir els criteris de recaptació de certs impostos. Enguany, però, el Berguedà ha volgut unificar-ne algunes, i realitzat una proposta consensuada entre bona part dels municipis, per encarar-les des de tres vessants diferents i prioritàries: la generació d'ocupació, la potenciació dels polígons a la comarca, i les pràctiques sostenibles. 

Per això, de la mà de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADBerguedà), tots els municipis han rebut una proposta d'harmonització d'ordenances fiscals, on s'estableixen uns criteris a unificar en l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE). 

"És una iniciativa pionera al Berguedà, i no en tenim cap més constància al país", ha declarat el president de l'Agència, David Font, en roda de premsa. Segons ha dit, aquesta harmonització buscarà que la comarca tingui "avantatges competitius" per fomentar les iniciatives empresarials, ja que la creació de llocs de treball ha de ser una de les "principals obsessions", així com també fomentar les energies alternatives. 

Per al vicepresident primer, Francesc Ribera, aquesta unificació és una manera de "donar la benvinguda" a les empreses, i d'aprofitar espais comarcals, com ara el del Polígon d'Olvan, on s'ha realitzat la compareixença. En aquest sentit, la proposta de l'ICIO suposa bonificar el 95% de la quota de l'impost en favor de les obres de nova construcció de locals industrials en zones qualificades com aquesta, sempre que siguin declarades d'especial interès o utilitat municipal per part del Ple. A més, també es bonificarà el 95% de les construccions o instal·lacions que incorporin sistemes d'autoconsum per l'aprofitament tèrmic o elèctric provinents d'energies renovables. 
 

El president de la Cambra al Berguedà, Joan Boix, i la vicepresidenta segona de l'ADBerguedà, Ana Rodríguez Foto: Aida Morales.


Pel que fa a l'IAE, un dels impostos que més s'ha volgut harmonitzar per crear ocupació, s'ha proposat bonificar el 50% de la quota tributària del període impositiu corresponent als subjectes passius per quota municipal que incrementi en menys de cinc treballadors la mitjana de la plantilla amb contracte indefinit. En aquest cas, hi haurà diversos requisits en funció de si hi ha una absorció o fusió d'empreses, o si la plantilla és traslladada. A més, també s'intentarà bonificar la creació d'ocupació amb llocs indefinits, de caràcter fix i a temps complet.

Pràctiques sostenibles

Per al sector empresarial, ha especificat el president de l'Associació Comarcal d'Empresaris de Berguedà (ACEB), Josep Fígols, anar al dia amb les energies renovables és molt important. Per això ha mostrat la seva opinió favorable sobre la bonificació de l'ICIO per aprofitament d'energies, tot i que també per la bonificació del 75% de la quota total de l'Impost per a Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), que tinguin un motor híbrid o que permeti que les emissions de CO2 no superin els 100gr/km. 

"Sembla una molt bona proposta i hem donat tot el nostre suport", ha declarat també amb l'aprovació del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Boix. En aquest punt, ha dit, cal destacar "l'aposta decidida per les energies renovables" que el sector haurà de fer. Un pas que ha anomenat la "quarta revolució industrial", i que farà canviar d'una manera molt significativa els processos productius. 

La proposta ha estat aprovada per la Junta General de l'ADBerguedà, que compta amb representants dels 31 municipis del Berguedà, de l'ACEB, la Cambra de Comerç, del Gremi d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, de CCOO i de la UGT.
 

El vicepresident primer de l'ADBerguedà, Francesc Ribera, i el president de l'ACEB, Josep Fígols Foto: Aida Morales.