Els Plens i Merceria Salvans de Berga rebran un reconeixement pels seus 50 i 75 anys

La Cambra de Comerç de Barcelona els donarà un diploma el proper 20 d'octubre | Margarida Puigbó i Neus Rius afirmen estar molt satisfetes

04 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:27h
Neus Rius i Margarida Puigbó rebran un diploma per part de la Cambra de Comerç
Neus Rius i Margarida Puigbó rebran un diploma per part de la Cambra de Comerç | Aida Morales.

La botiga Els Plens de Berga. Foto: Aida Morales.


Berga és una ciutat tradicional. Bona part del seu comerç, amb els anys, ha passat de pares a fills, i en aquests, la tradició, de la mà de la modernitat, ha anat avançant fins a dia d'avui, guardant l'essència del record, però viatjant amb el present i el futur. Aquest és el cas de dues botigues del centre històric de la ciutat que, enguany, rebran un reconeixement especial de la Cambra de Comerç de Barcelona, celebrant els seus corresponents aniversaris. La botiga de moda Els Plens compleix 50 anys, mentre que la Merceria Salvans en fa 75. 

Segons han explicat, l'entrega de commemoracions serà el proper 20 d'octubre a la Llotja de Mar de Barcelona, conjuntament amb altres botigues de tot Catalunya. Algunes d'aquestes rebran distincions pels 50 anys, altres pels 75, els 100 o els 125 i, fins i tot, n'hi haurà alguna que serà distingida pels més de 350 anys.

A Berga, els dos establiments han manifestat en declaracions a NacióBerguedà la seva il·lusió, especialment en record a la família, a l'hora de rebre el diploma de comerç tradicional. En el cas de la botiga més antiga, encapçalada actualment per Margarida Puigbó, es va crear el 1941 just davant d'on actualment se situa, al carrer major de Berga. Va ser de la mà de l'avianesa coneguda pels berguedans com la Pepeta d'Avià, un nom que encara s'utilitza per parlar de la botiga, entre part de la gent gran de la ciutat.
 

La propietària de la Merceria Salvans, Margarida Puigbó Foto: Aida Morales.


A partir de 1976, Puigbó, casada aquell any amb Martí Salvans, nebot de la propietària, va començar a agafar el relleu, atenent les dues a la botiga, fins la mort de la fundadora, l'any 1995. Dos anys després, la botiga es va traslladar just a l'altre costat del carrer, al número 29 on es troba actualment, per tal de disposar d'un espai més gran i adequat, i que respongués als canvis que el món de la merceria demanava com, per exemple, donar formació als clients sobre Patchwork. El 2000, la Merceria Salvans va rebre, per part de l'Associació Empresarial de la Merceria, el distintiu de qualitat, oferint tendències actuals i també responent a les demandes del públic més tradicional. 

La botiga Els Plens, a la plaça Sant Joan de Berga, va començar 25 anys després, tot i que amb un altre nom i en un altre lloc. Van ser els pares de Neus Rius, el Rafael i la Dolors, qui la van engegar al carrer ciutat número 2. Poc després, el comerç es va traslladar on se situa actualment, com un referent de moda i tendències que, de la mà de Rius, s'ha especialitzat en multimarca. 

"L'any 1967, el meu pare feia tratges a mida", ha explicat Rius, tot remarcant que, llavors, la botiga ja era un important referent. Pel que fa a ella mateixa, ha bromejat, diu que va néixer "darrere del taulell", i que així va anar creixent, amb la passió per la roba i la moda, i el saber fer dels comerciants més propers. "És un orgull i un honor molt gran poder celebrar aquest aniversari", ha explicat Rius, ja que la filosofia és la de la família, i els records estan a flor de pell: "Me'n recordo del meu pare, evidentment, que és qui m'ho va ensenyar tot". 

Pel que fa a aquest comerç, que rebrà el seu primer reconeixement per part de la Cambra, també espera poder celebrar un aniversari més local, en què es prepararà un concert de Llibert Fortuny. 
 

La propietària de la botiga de roba Els Plens, Neus Rius Foto: Aida Morales.

Arxivat a