Avià inicia amb 2,5 milions d'euros les obres de l'esperada depuradora

Els treballs tindran una durada de 10 mesos, segons les estimacions de l'empresa constructora | Patrocini Canal afirma que estan "molt contents" de poder finalitzar el projecte

03 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:24h
Excavadora
Excavadora | Wikicommons/ Rjcastillo
El municipi d'Avià ha iniciat aquest dilluns les obres de l'esperada depuradora. Un projecte de 2,5 milions d'euros, lluitat des de la base ciutadana, que l'Ajuntament del municipi va arribar a reclamar en diverses ocasions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a la Generalitat de Catalunya, i que finalment veurà la llum en els propers mesos. 

Les obres de la depuradora, doncs, ja han començat, posant l'atenció principal en l'edifici d'aquesta infraestructura en sí, ja que els treballs en els col·lectors només s'han d'ajustar i adaptar. De fet, i tal com van indicar, es manté el projecte que s'havia realitzat anteriorment, i l'empresa constructora amb capital alemany que tirarà endavant les obres, aprofitarà bona part de la feina feta. 

Segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, el consistori està "molt content" de poder anunciar aquest inici d'obres, ja que la depuradora és un servei que s'havia reclamat des de feia anys, i que actualment ja es veia com una prioritat ambiental i de salut per al municipi. De fet, la batalla per aconseguir la depuradora ve de lluny. Els governs encapçalats per Vicenç Casafont, Ramon Orriols i Llorenç Altozano ja la van reclamar durant els seus mandats, tot i que per problemes legals i tràmits, aquesta no s'havia pogut aconseguir.

L'empresa constructora serà la mateixa que tindrà la concessió per explotar la depuradora durant els propers 15 anys. Amb aquesta, es resoldrà el problema de l'abocament d'aigües residuals dels nuclis d'Avià, Graugés, el Molí del Castell i la Torre de Piquer a la riera de Cuforb. Es preveu que les obres es puguin finalitzar en 10 mesos, una estimació "optimista", segons l'alcaldessa, i per aquest motiu, l'Ajuntament d'Avià també ha informat que augmentarà el nombre de maquinària a la zona. No obstant això, no es preveu que afecti de forma notable els veïns o pugui ocasionar problemes de mobilitat. 
 

Cartell d'Avià Aigües Netes