Més d'un miler de persones s'acomiaden de la jove gironellenca Sílvia Prat

Familiars i amics s'adrecen a un pavelló replet de gent, recordant el somriure i l'optimisme de la jove morta a Alemanya | Unes darreres paraules escrites per Prat i una cançó dels Gegants de la Patum tanquen una cerimònia emotiva

01 d'octubre del 2016
Actualitzat el 02 d'octubre a les 3:50h
Cerimònia de comiat de la jove gironellenca Sílvia Prat
Cerimònia de comiat de la jove gironellenca Sílvia Prat | Aida Morales
Han sobrat les paraules i la presència ho ha dit tot. Al voltant d'un miler de persones s'ha acostat aquest dissabte a Gironella, per acomiadar la jove gironellenca de 27 anys que el passat dimecres 21 de setembre va morir a Colònia (Alemanya) atropellada per un tramvia. Sílvia Prat Bernades, coneguda al municipi i al Berguedà, havia teixit forts vincles amb molta gent, i l'amistat, la vitalitat i l'optimisme, potser han estat els records que més han ressonat durant la cerimònia del seu comiat. 

El Pavelló d'Esports de Gironella s'ha obert al públic a les 15.30 hores. A partir de llavors, ja diverses persones han començat a deixar flors i detalls en la seva memòria. Poc a poc, aquest espai s'ha anat omplint, i el comiat ha estat bonic, però angoixant, sobretot per les circumstàncies de la mort i el moment vital de la jove. La seva marxa va ser inesperada i injusta, i així ho han volgut recordar les persones que l'estimaven, posant en valor els moments feliços i un somriure infinit.

"La vida és bonica, somriu, estima, vola, somia, viatja, deixa't portar. Tens gent que t'estima. Gaudeix-la!", citava en català, anglès i alemany el recordatori de Prat. I així l'han volgut recordar totes les persones que han parlat durant la cerimònia: lliure com un ocell, pagesa i també princesa. 

Amb la música de Lluís Llach s'ha iniciat l'acte. El seu tiet, Jaume Bernades, ha estat el portaveu de la família, que ha agraït el suport de tothom, i ha recordat les paraules que, penjades en papers a les parets del pis de la jove a Colònia, o escrites en el seu diari personal, Prat es repetia constantment. "Aprenentatge és igual a acció", ha començat citant de part de la família: "Si vols aprendre, actua, viatja, estima, sense por. La por paralitza. On hi ha por, no hi ha lloc per a l'amor". 
 

Cerimònia de comiat de la jove gironellenca Sílvia Prat Foto: Aida Morales.


I és que tal com ha recordat el seu tiet, Prat escrivia sovint els seus pensaments i sentiments, tant a les xarxes socials com en el seu diari, on repassava els moments viscuts i analitzava la seva vida: "Avui he après que s'han d'expressar els sentiments des del principi. S'ha de dir la veritat. He après a no dir el contrari del que el meu cor i el meu cap pensen".

Les mestres de l'escola Anunciata de Gironella i l'IES Pere Fontdevila del poble també han volgut adreçar unes paraules de record cap a la jove, a qui han descrit "plena d'alegria i vitalitat". Una persona alegre, que tenia sempre un "somriure d'orella a orella", i que el transmetia. I en aquesta mateixa línia, i aprofundint en el sentiment, els seus amics i amigues de Gironella, Colònia i Barcelona també han parlat d'ella plens d'emoció. "No et direm mai adéu. Seràs sempre dins del nostre cor", afirmaven en anglès els segons. 

"Avui Gironella plora (...) és com el plor del riu Llobregat, que baixa avall sense aturador", ha continuat l'alcalde del poble, David Font. I de l'estima per a Prat, ha assegurat, la mostra més gran "és aquí", amb més d'un miler de persones que s'han volgut acomiadar, i que ploren, somriuen i recorden, tot deixant volar l'ocell: "La Sílvia ha volat amunt, lliure com un ocell, però amb un somriure als seus llavis".

D'aquesta manera ha finalitzat una cerimònia multitudinària, simple i bonica, on l'optimisme i la vida han bategat com el Tabal de la Patum, festa que Prat estimava. Després de llegir un petit escrit que ella mateixa havia fet recordant les coses eternes, la família s'ha acomiadat. Betirako, per sempre més. I la música d'un ball de Gegants ha conclòs la cerimònia.
 

El pavelló de Gironella replet de gent durant la cerimònia de comiat de Sílvia Prat Foto: Aida Morales.

Arxivat a