Migracions de passat i futur; les colònies del Berguedà sumen per fer-se fortes

David Font assegura que les administracions estaran al costat de les colònies per fer-les avançar en pro de la comarca | Jordi Vidal recalca la unitat actual entre les colònies, però Pep Espelt indica que encara queda molta feina per fer

29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 20:44h
Presentació de les IV Jornades sobre Colònies Industrials
Presentació de les IV Jornades sobre Colònies Industrials | Aida Morales.
Les colònies industrials del Berguedà tornaran a sumar esforços, els propers 7, 8 i 9 d'octubre, per mostrar el seu potencial i voluntat de posar en valor una història de passat i present, amb molts paral·lelismes també amb el futur. Serà durant les IV Jornades sobre Colònies Industrials que se celebraran durant tot el cap de setmana a l'Ametlla de Merola, Cal Vidal i Cal Rosal, tot i que amb activitats també a la resta de nuclis industrials que ressegueixen el riu Llobregat. 

Com és habitual, aquestes jornades difondran art, patrimoni, gastronomia i cultura, fent aflorar espais que fa poques dècades van estar plens de vitalitat, amb l'objectiu de tornar a enamorar els ciutadans que les visitin. De fet, el flux migratori entre les colònies ha estat un dels seus trets característics, convertint-les en nuclis de feina, ambient i economia, però també desgastant-les i abandonant-les, quan aquests han tingut corrents inverses. 

Per això, les migracions seran, enguany, el fil conductor de les jornades. Una situació que connecta clarament amb el present, i que és característica del passat al Berguedà. En aquest sentit, el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, David Font, ha destacat aquest fenomen com una situació que va fer quintuplicar la població de la comarca, amb gent que va deixar la seva vida per començar-ne una de nova, i adoptant una nova terra d'acollida. 

Les jornades començaran divendres amb una sessió musical anomenada "L'Emigrant" a Logos Berguedà, on es podrà gaudir de música clàssica, altra de més actual i fragments d'exili de catalans, tot centrant l'atenció en els sentiments de nostàlgia i enyor de molts emigrants que van iniciar nous projectes. Durant aquest mateix dia, a més, al Konvent de Cal Rosal es farà una sessió musical en streeming i des de Manchester, on s'intercalarà música i crítica. Aquesta finalitzarà amb la penjada de tres cartells gegants, a través dels quals es farà prendre consciència de l'estat d'enrunament de molts espais de gran valor patrimonial. 
 

El director de Konvent, Pep Espelt Foto: Aida Morales.


Dissabte serà el dia més nodrit d'activitats, amb visites guiades gratuïtes a Logos, el Museu de la Colònia Vidal, el Centre d'Interpretació de l'església de Cal Pons, la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou i el Konvent, i amb un bus d'època que, com en altres ocasions, anirà recorrent, "a ritme del passat", segons ha precisat el director de la Fundació Vidal, Jordi Vidal, el tram de carretera entre l'Ametlla i Cal Rosal. 

A més, a les 18.30 hores també es podrà gaudir d'una visita teatralitzada a la Cal Vidal, amb una quarantena d'actors vestits d'època, que relataran processos d'integració i acceptació a les colònies. Es tracta, segons ha explicat, d'un viatge en el temps, amb què es podrà palpar el canvi que va suposar per a molts abandonar el camp per entrar a la fàbrica, i les seves conseqüències. 

Finalment diumenge serà el torn de la presentació institucional i la taula rodona amb experts i persones que parlaran de migracions, entre les quals la catedràtica en geografia humana per la UAB, Anna Cabré; el veí Juanjo Mora, que va néixer a Almeria i va arribar a Catalunya el 1954; el periodista Xavi Rusinyol, que relatarà la seva experiència al camp de refugiats d'Idomeni i altres convidats. Durant diumenge també es projectarà el curtmetratge "El camí dels turons", i es podrà gaudir d'un vermut final amb música de Jim Tersol and The Dreamers. 
 

Virgínia Parramon, Jordi Vidal i David Font, a la presentació de les jornades sobre colònies Foto: Aida Morales.


Sumar i reivindicar 

Un dels objectius d'aquestes jornades, i també una de les principals conseqüències que se n'han derivat, ha estat la capacitat de sumar esforços entre les colònies, i començar a planejar projectes de futur. "Cada vegada hi ha més treball conjunt", ha explicat Vidal, que ha considerat que les jornades són un "reflex" d'aquest funcionament. 

Això fa, ha continuat la promotora de Logos Berguedà, Virgínia Parramon, que s'hagin pogut crear espais com el grup de treball "La taula de les colònies", que es reuneix periòdicament, i que vetlla per la seva revitalització. 

Per la seva part, i en aquest sentit, el president del Consell Comarcal també ha volgut afegir que, des de les institucions públiques, s'està treballant per "donar vida" a aquests espais. Per això, ha dit, s'han buscat "experiències d'èxit" a Europa, i en els propers mesos es podran donar "notícies positives" en aquest sentit. 

Però no tot s'ha de fer des de les institucions. Ha estat el director de Konvent, Pep Espelt, qui ho ha volgut recordar. "Ho hem de fer la gent que vivim o estimem el patrimoni", ha afirmat. Espelt ha indicat que no s'hi val "queixar-se sempre", sinó que s'ha d'actuar en funció del que es vulgui que siguin aquests espais d'aquí a uns anys: "Esperem que no tot vingui de les administracions, ni del cel".
 

Programa de les IV Jornades sobre Colònies Industrials

 

Presentació de les IV Jornades sobre Colònies Industrials Foto: Aida Morales.

Arxivat a