Nou escoles del Berguedà participaran en un projecte de renovació pedagògica

Els centres de la comarca s'han inscrit entre les 456 escoles i instituts que volen sumar-se a un propòsit educatiu del segle XXI

Redacció
17 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:06h
Alumnes d'una escola
Alumnes d'una escola | Martí Albesa
Nou escoltes del Berguedà s'han inscrit entre els 456 centres de primària i secundària que participaran en el programa de renovació pedagògica Escola Nova 21. Serà gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona en què s'implantarà un nou model de xarxes d'innovació compartida arreu del territori. 

L'objectiu d'aquestes xarxes és que es generi un espai d'aprenentatge col·laboratiu entre els centres participants. L'acord preveu crear 50 xarxes territorials d'innovació entre els centres. D'aquests, 68% són públics, i el 32%, concertats. A més, un 40% són d'educació secundària, i un 15%, de màxima complexitat. El passat mes d'abril, quan Escola Nova 21 va obrir la convocatòria per seleccionar uns 200 centres, va rebre una allau de peticions, 461, fet que va motivar a plantejar un sistema d'organització. De les peticions, el 78% eren de la demarcació de Barcelona i el seu àmbit metropolità, un 8% de les comarques de Girona, un 8%, de Tarragona i gairebé un 6%, de les comarques de Lleida. 

Del Berguedà, les escoles que van demanar-ho i que formaran part del projecte són l'escola Alfred Mata de Puig-reig, la ZER Alt Berguedà de Vallcebre, la ZER Baix Berguedà d'Olvan, la ZER Berguedà Centre de Vilada, l'escola Vedruna Berga, l'escola de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, l'escola Sant Marc de Cal Bassacs i l'escola de Gironella, i l'escola de Sant Martí a Puig-reig.

Pel que fa al calendari, aquesta tardor es farà una posada en comú i també un procés d'autodiagnosi sobre el marc d'escola avançada per visualitzar els objectius de cada centre. Es dotarà a cada escola de recursos digitals per al canvi i espais de capacitació i reflexió compartida en xarxa, així com indicadors d'avaluació de procediments que permetran actualitzar el seu enfocament educatiu. Al desembre està previst que s'escullin 30 escoles que formaran part de la prova pilot de tres anys i que rebran acompanyament, formació i capacitació intensiva per tal de garantir el seu canvi educatiu. Aquesta mostra es farà en base als percentatges de distribució territorial, perfil sòcioeconòmic i titularitat del conjunt. 

El programa “Escola Nova 21: Aliança per un sistema educatiu avançat” l'impulsen el Centre Unesco de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i eduCaixa, amb el suport de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FaPaC), i la Fundació FemCAT. La iniciativa vol contribuir a una actualització del sistema educatiu a Catalunya, fonamentat en el consens dels organismes internacionals sobre un propòsit educatiu enfocat a generar competències per a la vida en el context del segle XXI, unes pràctiques d'aprenentatge fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen, i unes metodologies que permetin mesurar els assoliments de cadascuna de les competències.