Polèmica a Borredà per la ubicació de l'esperada depuradora

L'adjudicació d'aquesta instal·lació per part de l'ACA es fa fer fa 13 anys

29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 10:03h

Poble de Borredà Foto: AjBorredà.


L'esperada depuradora de Borredà, que fa més de 13 anys que es reclama i que, finalment, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va comprometre a desencallar, ha tornat a generar debat al poble. Aquesta vegada, per la seva ubicació, que alguns veïns consideren que és massa a prop del nucli i que, per tant, podria comportar problemes de males olors i sorolls al municipi. 

Segons han lamentat alguns veïns en declaracions a NacióBerguedà, la depuradora hauria de situar-se més allunyada i, per això, ja s'han començat a recollir signatures. No obstant, segons també ha manifestat a aquest diari l'alcalde del poble, Joan Roma, la ubicació ha estat ben estudiada per l'ACA i, per tant, complirà "rigorosament" totes les normatives vigents. 

"Aquesta és una infraestructura competència de la Generalitat, i no tenim cap dubte sobre la seva idoneïtat", ha assegurat el batlle. A més, ha dit que la depuradora no se situarà "a dins del poble", sinó a la zona industrial, coneguda com la "fàbrica de baix". Sobre tot això, a més, ha recordat que s'ha estat informant a través de 10 butlletins municipals des de l'any 2000. 

Pel que fa als temors de possibles pudors o sorolls, els considera "lògics", però també "infundats", i ha demanat confiança, ja que l'ACA controlarà i supervisarà el projecte. El proper 5 d'octubre, per altra banda, ha anunciat que hi haurà una sessió informativa oberta a tothom al Local Puigmal a les 18.00 hores amb el director de l'Àrea d'Execució d'Actuacions de l'ACA, Guillem Pañuelas, i l'enginyer de Camins, Canals i Ports de l'empresa OMS-SACEDE, Josep Maria Burrel.

La notícia de la realització de la depuradora va arribar el passat mes de juliol, quan membres de l'ACA es van reunir amb l'Ajuntament de Borredà i també d'Avià, per resoldre el conflicte que s'estava originant sobre la seva construcció en els dos municipis. En aquesta reunió, la Generalitat es va comprometre a construir les dues instal·lacions durant aquest 2016 i, en el cas de Borredà, 13 anys després de la seva adjudicació, amb un pressupost de prop de 850.000 euros.