Els rescats d'excursionistes a la muntanya augmenten un 25% en el que portem de 2016

El cos de Bombers demana que es prepari bé la ruta abans d'anar al bosc i fa una crida a la precaució per l'inici de la temporada de bolets

ACN
26 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:03h

Un rescat en una paret Foto: GRAE


Els Bombers de la Generalitat han hagut de rescatar 290 excursionistes que s'havien perdut a la muntanya en el que portem d'aquest 2016. Una xifra que, en comparació amb el mateix període del 2015, ha arribat a créixer fins a un 25%. Hi ha dos motius que, sobretot, expliquen aquest augment: no preparar-se bé la ruta abans de sortir de casa i desconèixer el territori.

La recerca d'excursionistes a la muntanya és un dels serveis més habituals que fa el Grup d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE). El seu cap, Guillem Amorós, assegura que cada any augmenten aquests serveis, i més tenint en compte que la muntanya atrau cada cop més persones. "Amb petites accions prèvies, com mirar la cartografia, es podria evitar el rescat" assegura Amorós, que demana precaució perquè aviat comença la temporada de bolets, època on solen augmentar el casos de persones perdudes.

En els darrers anys, els Bombers han hagut de fer cada vegada més i més rescats. Una tendència que el cap dels GRAE té assumit que es mantindrà també aquest 2016. "Estic convençut que superarem els 1.237 rescats de l'any passat", diu Amorós. La gran majoria dels rescats són en zones muntanyoses. Guillem Amorós recorda que, encara que s'estigui familiaritzat amb la muntanya, això no és motiu per descuidar aspectes com l'equipament. "Hi ha persones tècnicament molt bones que van a córrer per la neu amb espardenyes, i això és una imprudència", diu el cap dels GRAE.

Tres grups GRAE a Catalunya

El Grup d'Actuacions Especials (GRAE) és un departament del cos de Bombers de la Generalitat especialitzat en rescats marítims, fluvials i de muntanya. Consta d'una plantilla d'uns 75 efectius repartits en tres seus estratègiques: una al parc d'Olot amb tretze GRAE, una altra a La Seu d'Urgell que en té disset, i la més important de totes, que es troba a Cerdanyola (Vallès Occidental). Aquesta seu, a banda d'acollir 24 GRAE compta també amb un grup de 21 bombers experts en activitats subaquàtiques.

A banda, aquesta unitat del cos compta amb el suport de tres parcs de Bombers Voluntaris GRAE. Un a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), un altre a Vielha i un tercer a Camprodon (Ripollès).