Els Nans Nous es digitalitzaran i el vestit del Gegant Vell de 1958 es restaurarà

Els Passacarrers passaran a tenir un recorregut més estable | L'Ajuntament de Berga està rebent pressupostos per tal d'estudiar reparacions a la teulada de la Casa de la Patum

25 de setembre del 2016
Actualitzat el 26 de setembre a les 11:57h
Els Nans Nous a la Patum de Berga
Els Nans Nous a la Patum de Berga | Martí Albesa

Els Nans Nous a la Patum de Berga Foto: Martí Albesa


Després de les dues Patums d'enguany, l'engranatge del Patronat ja torna a girar amb vistes a la propera Patum del 2017. Per això, des d'aquest ens gestor de la Patum que es va celebrar el passat divendres es van començar a decidir els aspectes previs que envolten la festa, així com aquells actes o commemoracions anuals que es realitzen com a complement. 

Una de les coses que es va aprovar va ser tirar endavant la digitalització de la parella de Vells dels Nans Nous. Aquesta pràctica en 3D ja es va realitzar l'any passat amb els Gegants Nous l'any passat i, abans, amb l'Àliga, les Guites i els Gegants Vells. La digitalització es pot fer a través d'una subvenció que rep l'Ajuntament de Berga, i que permet, amb la supervisió de la restauradora de les comparses, Gemma Rodríguez, utilitzar el sistema digital SIDIO, que genera un núvol de punts d'alta densitat i que permet capturar tots els detalls de la comparsa. 

Per altra banda, ha informat el Patronat, durant aquest any també s'ha rebut una subvenció que permetrà restaurar el vestit antic del Gegant Vell, concretament, el de 1958.

Pel que fa a altres temes tècnics del funcionament de la Patum, en el Patronat es va decidir realitzar un recorregut fix per a les Passades de dimecres i dissabte, a fi d'agilitzar-les, tenir clars els punts de salts i poder determinar llocs d'aixopluc de les comparses. Aquests itineraris, malgrat que s'hauran d'acabar de polir en cada cas, seran més tancats a partir d'ara.

Casa de la Patum

En el mateix Patronat es va informar sobre l'estat de la teulada de la Casa de la Patum. En aquest sentit, segons han informat, es tenen tres pressupostos per tal de reparar els degoters de la teulada, a l'espera de rebre'n un altre. Un cop es disposi de tots, es prendrà la decisió de què fer al respecte.

Celebracions i festivals

Pel que fa a les celebracions i festivals, el Patronat també ha establer que, en comptes d'anar organitzant actes en motiu de l'11è aniversari de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco, només se'n farà un el proper 25 de novembre. Això és degut, han indicat, per la poca participació en els esdeveniments durant les passades edicions i perquè, d'aquesta manera, es podrà organitzar un acte amb més força i proporció.

La idea, segons el Patronat, és convidar algú que hagi treballat de forma significativa en la festa perquè expliqui les seves vivències i, amb això, anar documentant els canvis soferts. Al voltant d'aquest testimoni, a més, es vol realitzar un treball audiovisual que serà projectat a l'acte i que anirà a parar al fons del Patronat per acabar esdevenint part de les projeccions del futur Museu de la Patum. 

Per altra banda, també s'ha informat de nous passos perquè la Patum sigui present a l'Smithsonian Folklife Festival del 2018 que se celebrarà a Washington. Segons el Patronat, ja s'han iniciat els tràmits amb la Conselleria de Cultura.
Arxivat a