Una tractorada talla diversos carrers de Berga per reclamar més ajudes a la ramaderia

Unió de Pagesos afirma que en els propers anys hauran desaparegut un 70% de les explotacions ramaderes

23 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:11h
Concentració de tractors sortint de la Valldan cap a Berga
Concentració de tractors sortint de la Valldan cap a Berga | Aida Morales
Una trentena de tractors i una desena de vehicles han paralitzat, aquest divendres al matí, diversos carrers de Berga, en una tractorada organitzada pel sindicat Unió de Pagesos, per denunciar la “reducció injustificada” de més del 50% en els ajuts a la ramaderia ecològica. Així ho ha explicat el responsable d'Agricultura i Ramaderia ecològica del sindicat, Carles Mencos, que ha denunciat un descens alarmant de les ajudes per part del Departament d'Agricultura de la Generalitat, que podria fer desaparèixer, en uns anys, el 70% dels ramaders ecològics de les zones de muntanya. 

“Si volem tenir explotacions de muntanya, hem de fomentar la incorporació dels joves, i això és amb explotacions que es guanyin la vida”, ha declarat. I ha sentenciat: “Si no, desapareixeran en uns 7 o 8 anys el 70% de les explotacions de muntanya”. 

Segons Mencos, a les zones de muntanya “es fa difícil” treure rèdit econòmic de les explotacions ramaderes i agràries de caire ecològic. Per això, i pel servei de preservació natural que fan, les institucions públiques els donen unes ajudes determinades que, segons denuncia, han incomplert. Aquestes, però, han baixat considerablement, fent que 56 explotacions de les comarques de la Catalunya Central perdin més de 92.000 euros i que, a tot Catalunya, aquesta xifra sigui de 743.000 euros. 
 

Tractors a punt d'iniciar la manifestació per reclamar més ajudes. Foto: Aida Morales.

 
Per tot això, mitjançant la tractorada s'ha intentat que el Departament torni a repensar el pagament d'aquestes ajudes, i s'ha entregat una carta al director de Serveis Territorials de la Conselleria a la Catalunya Central, Lluís Lletjós, on s'explica l'efecte de les retallades, i se li demana que es reconsiderin. “Des d'un despatx de Barcelona és molt fàcil decidir, i les retallades es fan sense contacte amb el territori”, ha lamentat Mencos. A més, ha afegit, es tracta d'una decisió tècnica, i el que haurien de fer els polítics, és indicar que “això no és acceptable”, i imposar criteris polítics per davant, segons ha assegurat, d'un “mal criteri tècnic”.

A més, ha assegurat, aquests diners no fan que els ramaders o agricultors esdevinguin “rics”, sinó que no tinguin pèrdues: “Ja veiem que aquí ningú es fa ric, i això és la diferència entre guanyar-se la vida justet, o perdre diners”. Al Berguedà, ha explicat, la majoria d'explotacions ecològiques es troben a la part nord de la comarca, i en total, es calcula que n'hi pot haver unes 25, de la quarantena que hi ha.
 

Tractorada d'Unió de Pagesos a Berga Foto: Aida Morales.


Opinió “fatalista i tremendista”

Per part del Departament d'Agricultura, Lletjós ha considerat que l'afirmació que en els propers anys podrien morir el 70% de les explotacions ramaderes ecològiques és “fatalista i tremendista”. Segons ha dit, aquest sector sí que comporta unes despeses superiors a les convencionals, però precisament en aquest sentit, la Generalitat intentarà treballar per revertir la situació. 

Pel que fa a les retallades, ha indicat que durant el 2015 van ser importants a causa de dos factors. El primer, la important reducció d'ajudes de l'estat espanyol i, en segon lloc, la modificació del sistema de pagament que inclou el Pla de Desenvolupament Rural. Aquest sistema, ha precisat, es va haver de modificar a instàncies de la Comissió Europea, i va passar a tenir en compte l'extensió del terreny, en comptes del nombre de caps. 

“Des del Departament estem treballant per recuperar el milió d'euros que es va perdre, i mirar d'incrementar les ajudes”, ha assegurat, i ha sentenciat: “Tot i les reduccions i la disponibilitat pressupostària, estem fent un esforç per intentar pagar-ho tot”.
 

Pagesos i agricultors concentrats abans d'iniciar la tractorada. Foto: Aida Morales.

 

Concentració d'Unió de Pagesos per demanar més ajudes a la ramaderia ecològica Foto: Unió de Pagesos

 

Concentració d'Unió de Pagesos per demanar més ajudes a la ramaderia ecològica Foto: Unió de Pagesos

Arxivat a