El tractament contra la processionària al Berguedà començarà a finals de setembre

El Departament d'Agricultura afirma que els tractaments tindran una durada d'un mes

Redacció
22 de setembre del 2016
Actualitzat el 23 de setembre a la 13:46h
Eruga de la processionària a l'Espunyola.
Eruga de la processionària a l'Espunyola. | ACN
Tal com va prometre, la Generalitat començarà a aplicar un tractament que permeti pal·liar els efectes de la plaga de processionària al Berguedà a finals d'aquest mes de setembre. Aquesta ha estat la resposta rebuda per l'alcalde de Borredà, Joan Roma, que aquest ha volgut fer extensible a la resta de municipis. 

Segons el Departament d'Agricultura, la campanya s'allargarà durant un mes, en funció de les condicions meteorològiques, i s'utilitzarà un producte biològic anomenat Bacillus thuringiensis var. Kurstaki, que és compatible amb l'agricultura i la ramaderia ecològica.

Només al Berguedà, es calcula que l'eruga va afectar l'any passat 20.300 hectàrees, 10.000 d'elles amb un nivell d'entre el 3 i el 4 (els màxims en l'escala de l'1 al 4). Això va motivar les queixes dels treballadors agrícoles, així com les de l'Associació de Propietaris Forestals Berguedà Verd, que aplega 98 socis. Diverses administracions també es van queixar, i van demanar mesures urgents. Els municipis més afectats van ser l'Espunyola, Casserres, Borredà, Viver i Serrateix, i Montmajor, on la plaga també va tenir efectes molt negatius pel turisme rural, tot i que arreu del Berguedà aquesta es va fer present. 

A Catalunya hi ha comptabilitzades unes 800.000 hectàrees de bosc de pi, 90.000 de les quals tenen una afectació baixa i 20.000 una afectació greu, segons dades de la Generalitat. L'objectiu de les fumigacions no és eradicar la processionària sinó fer-ne un control poblacional.