Unes excavacions al Castell de Puig-reig busquen recavar en la seva història i passat

L'arqueòleg i historiador que dirigeix l'excavació arqueològica explica que s'estan trobant indicis medievals i templers al castell | L'activitat és oberta a tothom qui vulgui participar-hi

22 de setembre del 2016
Actualitzat a les 14:12h
Excavació arqueològica al Castell de Puig-reig
Excavació arqueològica al Castell de Puig-reig | AjPuig-reig
El castell de Puig-reig és una joia històrica tapada i desconeguda. Des de sempre, el municipi s'ha concebut des de la visió industrial, i la seva tradició medieval i templera sempre ha quedat reclosa en un segon pla, fent que la promoció turística mai s'hi acabés de fixar. És per aquest motiu, que per tercer any i a ser possible de manera definitiva, una excavació arqueològica acabarà de posar llum sobre el castell, descobrint i destacant el seus principals elements, i obrint la porta a les múltiples possibilitats que aquest podrà oferir.

Des d'aquesta setmana, en horari de 8.00 a 13.00 hores, l'Ajuntament de Puig-reig realitza una excavació arqueològica que compta amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i l'ajuda de diversos voluntaris de l'Associació de Templers de Puig-reig. La participació en aquesta és lliure, i malgrat estar dirigida per l'historiador i arqueòleg Eudald Serra, obre la porta a qui hi vulgui participar. El castell, ha explicat a NacióBerguedà el director de l'excavació, “és relativament petit”, però el valor patrimonial i la història que té al darrere és de gran importància. 

L'edificació inicial, ha explicat Serra, data del segle X, i malgrat que no s'ha pogut constatar la data exacta per manca de documentació, sí que s'han pogut trobar indicis clars de les fases del castell durant els segles XII i XIII, quan passa a ser propietat dels templers. En aquest sentit, ha relatat, el castell té “moltes possibilitats” de ser fundat en el temps de Guifré el Pilós, ja que era un moment d'expansió del comtat de la Cerdanya cap a terres serraïnes. Abans de ser dels templers, però, va ser propietat de la casa vescomtal dels Berguedà, i va ser on es preveu que el pare de Guillem de Berguedà va situar la seva residència permanent. A partir de llavors, amb el testament de Guillem de Berguedà, aquest es va donar en herència als templers, que hi van situar una comanda, que era de les poques que hi havia a la Catalunya Vella. 
 

Excavació arqueològica al Castell de Puig-reig Foto: AjPuig-reig


Més endavant, ha relatat, hi va haver un arrendament per part dels hospitalers, amb un ús intensiu de l'edificació durant el segle XV, però un abandonament a durant els XVI i XVII. De fet, ha remarcat, així ho constata la mateixa edificació, ja que s'hi poden veure els diferents nivells d'enderroc: “Estem intentant que l'excavació doni la màxima informació possible abans de donar-li un nou ús”. 

Amb aquests treballs, que duraran prop d'un mes, s'acabaran d'excavar i conèixer els diferents elements de la muralla, de les construccions que se situen al seu voltant, i de l'antiga torre mestre. El castell, però, s'ha vist “molt alterat” amb el temps, ha remarcat Serra, ja que duran el segle XX es va urbanitzar molt en aquesta zona. 

L'objectiu de l'Ajuntament és poder donar una nova potencialitat al poble amb aquest recurs patrimonial. La seva història medieval i templera dóna per convertir-lo en un bon atractiu turístic o centre d'interpretació, tot i que la funcionalitat es decidirà més endavant, quan s'hagin pogut valorar els resultats de l'excavació arqueològica. De moment, però, el passat de Puig-reig es continua desenterrant i la història, més viva que morta, torna a sortir a la superfície. 
Arxivat a