Berga acollirà la Copa d'Espanya d'alpí en línia i treballarà per tenir un estadi d'entrenament

Eduard Coronado afirma que el Berguedà té unes característiques òptimes per realitzar aquest esport

20 de setembre del 2016
Actualitzat el 21 de setembre a la 13:29h
Presentació de la 2a fase de la Lliga Catalana i 3a fase de la Copa d'Espanya d'alpí en línia a Berga.
Presentació de la 2a fase de la Lliga Catalana i 3a fase de la Copa d'Espanya d'alpí en línia a Berga. | Aida Morales.
L'alpí en línia és una modalitat de patinatge que beu de la tradició esquiadora, però que es practica sense neu i en nuclis urbans. Aquests són els trets fonamentals d'aquest esport que, malgrat poc conegut, cada vegada va agafant més embranzida a l'estat espanyol i, ara també, a Catalunya. 

Amb aquests objectius, i amb la voluntat de consolidar-se encara més al país, la Federació Catalana de Patinatge, conjuntament amb l'Ajuntament de Berga i el club May Luengo han aconseguit apropar fins al Berguedà una de les competicions d'aquest esport més valorades. Es tracta de la Copa d'Espanya i la Lliga catalana d'alpí en línia, que es realitzarà el cap de setmana del 24 i 25 de setembre, i que preveu portar a la capital més de 60 competidors d'arreu de l'estat. 

Aquest esport, ha explicat el membre del club May Luengo, Eduard Coronado, té moltes possibilitats al Berguedà, ja que necessita una pendent considerable, que els carrers de la ciutat acumulen de sobres. Per això també s'està valorant la possibilitat de fixar el que seria el primer circuït fix d'entrenaments de Catalunya a Berga, concretament a la zona dels Quaranta Pilans, ja que està a prop de la part esportiva, del pavelló i els carrers són poc transitats. 

Aquesta és una de les possibilitats que s'estan estudiant conjuntament amb el Club Esquí Berguedà (CEB), amb la voluntat que se sumin més amants d'aquests esport, i que els apassionats de l'esquí també disposin d'una alternativa viable durant els mesos en què no hi ha neu. Quan el projecte estigui redactat, això s'estudiarà per part de l'Ajuntament, que fixarà uns dies determinats en què els carrers es tancaran i es podran realitzar els entrenaments. 

L'eslàlom en línia o de carrer és una barreja d'esquí (eslàlom Sl i Gs) i patinatge en línia. Un carrer pavimentat amb una pendent d'entre el 7% i el 20% marcat amb pals d'Eslàlom especials. La tècnica d'Eslàlom en línia és gairebé idèntica a la tècnica d'esquí alpí. Els moviments bàsics com inclinació, flexió, rotació, extenció i orientació fan que sigui molt similar a l'esquí alpí sobre neu.

Copa d'Espanya i Lliga catalana

Durant el cap de setmana del 24 i 25 de setembre, coincidint amb la Fira de Santa Tecla, el passeig de la Pau acollirà, per altra banda, la Copa d'Espanya, la Lliga catalana i el primer trofeu May Luengo d'alpí en línia. Aquesta part de la ciutat, amb una pendent sostinguda del 7%, ha explicat Coronado, estarà tallada en determinades hores del dia, i es podran veure els millors competidors de l'estat en aquesta disciplina. De fet, el Berguedà ja acull una d'aquestes persones. Es tracta de la jove veïna de Castellar de n'Hug Aura Coronado, que ja s'ha proclamat 2a d'Espanya i primera de Catalunya.
 

Presentació dels torneigs d'alpí en línia que es disputaran a Berga. Foto: Aida Morales.


En conjunt, ha dit, es realitzaran proves de diverses categories en què es podran veure, des de nens de 6 anys, fins a persones de 45. Els entrenaments es faran dissabte de 16.00 a 19.00 hores, i la competició començarà diumenge a les 9.30 del matí i fins a les 13.00 hores. Aquesta constarà de tres mànigues. 

Pel que fa a la pista, serà el cantó pel qual es baixa del passeig de la Pau. En aquest punt, durant aquestes hores concretes, ha explicat el tècnic d'esports de l'Ajuntament de Berga, Josep Alberich, la via estarà tallada al trànsit. Aquest mateix, per altra banda, ha recordat que un esport similar ja es realitzava durant els anys vuitanta a la ciutat, i també ha volgut agrair la paciència dels veïns durant els últims mesos per les diverses activitats que obligant a tallar places i carrers.

Berga i Catalunya, objectiu 2019

L'objectiu de la Federació Catalana de Patinatge, segons ha explicat la directora tècnica, Mònica Piosa, és preparar un equip per als World Roller Games del 2019. Per això, ha dit, s'ha de "potenciar i promocionar" la base, i això s'aconsegueix apropant l'esport a la ciutadania, com és el cas de Berga. 

"Volem encoratjar-vos a que els vostres fills o vosaltres mateixos practiqueu la disciplina; o si no, vingueu com a espectadors", ha declarat. Pel que fa a Berga, Coronado ha afegit que és una ciutat "vinculada als esports de muntanya", que reuneix els requisits i que fomenta l'esport descentralitzat. El seu objectiu, doncs, és aprofitar aquestes virtuts i fer que, poc a poc, el Berguedà vagi esdevenint referent en aquest esport, fins al punt de poder acollir una Copa del Món.
 

El tècnic d'esports de l'Ajuntament de Berga, Josep Alberich Foto: Aida Morales.

Arxivat a