CiU lamenta l'actitud de la CUP amb Queralt 2016 i la dels anarquistes per «incitació a la violència»

La cessió del convent de Sant Francesc i l'estat de comptes del 2015 s'aprova amb consens i per unanimitat | Els regidors traslladen a l'equip de govern tot un seguit de problemes de mobilitat, neteja i seguretat

15 de setembre del 2016
Actualitzat el 16 de setembre a la 13:42h
Ple municipal de l'Ajuntament de Berga
Ple municipal de l'Ajuntament de Berga | Aida Morales.
Després de mesos sense cap sessió plenària, i d'un estiu carregat d'actes i activitats, el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt era un aspecte gairebé obligat en aquest primer Ple municipal després de vacances. I com es preveia, aquest ha sortit acompanyat d'alabances, però també de crítiques i retrets, sobretot de CiU cap a l'equip de govern de la CUP. 

Ha estat en el torn de precs i preguntes, després d'aprovar per unanimitat l'estat de comptes el 2015, les modificacions en el cartipàs de l'Ajuntament de Berga per l'entrada del nou regidor Eloi Escútia i diversos temes relacionats amb Patum, serveis socials i la piscina. I ha estat sense dilacions, l'inici d'un combat dialèctic que s'ha parat per discrepàncies massa profundes. 

L'inici de la intervenció del regidor de CiU Antoni Biarnés ha estat suau però, com s'esperava, ha anat pujant de nivell. Primer ha celebrat l'èxit dels actes i ha donat el seu particular agraïment a la comissió de Queralt 2016, a la parròquia i a tots els veïns que han participat en l'organització del Centenari. Tot i que poc després, ha passat a les lamentacions. 

"Lamento l'actitud de distanciament de l'equip de govern", ha declarat. En aquest punt, ha afirmat que en determinats actes s'ha "trobat a faltar" la "presència física" dels regidors i la seva actitud. A més, també ha carregat contra els anarquistes de l'Ateneu Columna Terra i Llibertat: "Lamentar que una petita part de la ciutadania no hagi entès aquesta celebració i que no només no hi hagi participat, sinó que hagi anat més enllà fent accions com pintades, pancartes i manifestacions a vegades de mal gust, i ratllant el que és incitació a la violència". 
 

Grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales.


Davant d'aquest fet, l'alcaldessa, Montse Venturós, ha volgut deixar molt clar el paper del consistori en celebracions religioses. "Hi ha uns principis bàsics de separació de l'Estat amb l'Església", ha etzibat, i ha recordat que la posició de la CUP és coneguda, tot i que, per la seva part, "mai hi ha hagut una manca de respecte". A més, ha indicat que l'equip de govern ha donat suport i participat en el Centenari, buscant finançament o amb múltiples reunions: "Nosaltres mai hem fet res amb cap voluntat de faltar al respecte a ningú". 

El debat, però, s'ha començat a escalfar, posant altres exemples com la Festa del Xai que es va celebrar aquesta setmana, fins que el regidor republicà Jordi Pujals ha demanat calma. "Que no es faci un debat públic", ha dit, sobretot, perquè això podria acabar "deslluint" els actes que s'han realitzat.

Sant Francesc i comptes del 2015

A diferència del que podria semblar, la cessió del convent de Sant Francesc a l'Ajuntament de Berga per un període de 25 anys, i la presentació dels comptes del 2015 no han generat debat, sinó consens. Respecte del primer tema, només s'ha avisat que cal tenir en compte els usos, mentre que en el segon, CiU ha alertat de la importància de pagar a proveïdors. 
 

Francesc Ribera exposant al Ple de Berga l'estat de comptes del 2015 Foto: Aida Morales.



"Intentem trobar un punt d'equilibri", ha demanat Biarnés. Respecte d'això, el regidor d'Economia, Francesc Ribera, ha assumit que hi ha temes "controvertits", com ara fer efectiu aquest pagament demorat, tot i que ha remarcat la importància de tenir liquiditat per plantar cara a despeses sobrevingudes. Els dos aspectes s'han votat per unanimitat, així com també altres temes formals i tràmits sobre del nou paper d'Escútia, els serveis de neteja municipals o el conveni per destinar un fons que ajudi les persones més necessitades en matèria de pobresa energètica. 

Mobilitat, urbanisme i gossera

En els precs i preguntes, just després d'aprovar una moció de suport al Parlament de Catalunya per avançar en el procés constituent, s'han posat sobre la taula mancances de Berga en l'àmbit de la mobilitat, la neteja, la Policia Local o la protectora d'animals. 

En aquest punt, el convergent Ramon Minoves ha demanat que es busqui una solució per a la Protectora d'Animals de Berga, que actualment està desbordada, ja que hi ha gossos que no es poden acollir, i algun dels quals és perillós i té diverses denúncies. Aquest mateix regidor, per altra banda, ha lamentat que l'Ajuntament de Berga deixi de prestar els serveis de la Policia Local al Pla de Puigventós durant la festa del bolet. 

El tancament de la piscina

Entre tot un reguitzell de precs i preguntes per part dels diferents regidors de la corporació, el també convergent Pau Bessa ha interrogat la regidora d'Esports, Mònica Garcia, sobre el tancament de la piscina 15 dies abans del que era habitual. 

Bessa l'ha acusat de "falta de previsió", un fet que Garcia ha negat, tot assegurant que van planificar l'estiu, tot i que no van planificar dues Patums i un Onze de setembre. A més, ha dit, als socorristes se'ls acabava el contracte i era impossible posposar-ho. De cara a l'any que ve, però, ha afirmat que s'estudiarà allargar-ho. 
 

Regidors de l'oposició posant de manifest problemes de neteja i mobilitat. Foto: Aida Morales.

Arxivat a