L'Ajuntament de Berga rebaixa un milió d'euros de deute en un any fins a 16,9 milions

L'equip de govern presentarà els comptes del 2015 aquest dijous al Ple municipal | Francesc Ribera celebra haver pogut pagar 400.000 euros a proveïdors en un any

15 de setembre del 2016
Actualitzat a les 23:28h

El regidor Francesc Ribera presentant els comptes del 2015 Foto: Aida Morales.


L'equip de govern de l'Ajuntament de Berga ha presentat aquest dijous al matí en la roda de premsa prèvia al Ple municipal uns números que, segons ha afirmat el regidor d'Economia del consistori, Francesc Ribera, són "molt positius". Tal com ha exposat, durant el 2015 s'ha aconseguit rebaixar el deute total de 17.918.076 euros a 16.903.163 euros, gairebé un milió que, en el cas del considerat deute real, encara és superior. 

Ribera ha donat aquestes xifres, tot remarcant que el deute total no té en compte els diners que es deuen a l'Ajuntament. Aquest, ha dit, seria el que anomena deute real, que ha baixat dels 10.967.690 euros el 2014 a 7.715.182 euros el 2015.

Aquest descens, ha especificat, s'ha pogut aconseguir realitzant un "control molt estricte" de la despesa. Un control mensual, ha dit, en què moltes àrees de l'Ajuntament han aconseguit estalviar, i on, sobretot, s'ha pogut no incrementar o gastar el que no es tenia. 

En aquest sentit, ha explicat, quan la CUP va entrar al govern es va plantejar tres objectius. El primer, ha repassat, era aturar el dèficit estructural, és a dir, el fet que cada mes es gastessin més diners dels que es tenien. Això es va poder fer durant els primers mesos, sotmetent la capacitat del pressupost de cada àrea a la tresoreria i, només, ha dit, donant validesa als compromisos que se sabia del cert que es podrien pagar. 

Per altra banda, ha continuat, es va intentar posar al corrent els pagaments de factures, és a dir, no deixar coses a deure. I finalment, pagar factures endarrerides. Ribera ha volgut deixar molt clar que, quan van entrar a l'Ajuntament, el valor total de les factures ascendia fins a 2,8 milions d'euros i que, durant el 2015, ja es van aconseguir pagar més de 400.000 euros d'aquestes gràcies a l'estalvi. 

Per ordenar aquest últim aspecte, es va decidir pagar a 30 dies tot el que es generés des de juny de 2015. Les factures d'abans, ha especificat, s'aniran pagant a mesura que es pugui, amb l'objectiu d'arribar a zero. "Va ser una decisió controvertida", ha reconegut, tot i que també ha indicat que, el que es feia abans "està clar que no funcionava". En qualsevol cas, i malgrat alguna reclamació, ha assegurat que les ha gestionat pesonalment amb els proveïdors.

Els comptes generals del 2015 es presentaran aquest dijous al Ple municipal, amb total satisfacció de la CUP. L'objectiu, ha celebrat Ribera, s'ha complert, ja que era la "reducció dràstica del deute". A partir d'ara, però, caldrà continuar treballant per l'estalvi, incrementar la tresoreria, reduir el deute i tenir un fons per a contingències, sobretot judicials, que és un dels elements que més preocupa a l'actual equip de govern.
Arxivat a