Òmnium premia cinc berguedans nouvinguts que han adoptat i interioritzat el català

Jaume Farguell presenta l'Alguer i la relació que aquesta ciutat té amb Berga i Catalunya

13 de setembre del 2016
Actualitzat el 14 de setembre a les 12:46h
Els premiats per Òmnium amb els guardons mossèn Climent Forner
Els premiats per Òmnium amb els guardons mossèn Climent Forner | Aida Morales
Que el català sigui vehicle d'integració i llengua d'acollida, són dos dels objectius d'Òmnium Cultural de Catalunya. Per això, aquesta entitat organitza cada any al Berguedà uns premis que serveixen per agrair i destacar l'esforç de diverses persones que, malgrat ser nouvingudes al país, s'han sentit arrelades i cridades a aprendre la llengua i la cultura. 

Es tracta dels premis mossèn Climent Forner, que s'entreguen cada any en el marc de l'Acte Cultural de la Diada d'Òmnium Berguedà, i que serveixen per destacar públicament la voluntat d'integració i coneixement dels premiats. Enguany, aquests són tres persones marroquines, un kosovar i un equatorià que, aquest dimarts més que mai, també s'han sentit 100% catalans i berguedans. 

Mustafà Chami i Skender Bejtullahu han estat els dos noms proposats per Càritas; Ibrahim El Bouchaibi, la persona premiada de la mà de la Coordinadora per la Normalització de la Llengua; Daniel Alejandro Ruiz Alvarado, el proposat per la Creu Roja, i Mostafa Zouid, el nom que s'ha volgut destacar des de l'Escola d'Adults. 
 

Pavelló de Suècia amb alguns dels premiats al davant. Foto: Aida Morales.


Ells o els seus representants, en el cas dels que no han pogut venir, han pujat a l'escenari a recollir el premi, que ha constat d'un paquet de diversos llibres, entre els quals hi ha un diccionari, un conte infantil, un llibre de poesia, un altre de rutes pel Berguedà, un llibre de receptes o un volum de la Patum, entre d'altres. Alguns d'aquests exemplars, a més, són d'autors berguedans. 

La comunió de Berga amb l'Alguer

L'acte d'Òmnium també ha servit per posar de manifest l'intens vincle que uneix el Berguedà i Catalunya amb l'Alguer. Segons ha explicat la presidenta de l'entitat, Montserrat Soler, el català en aquesta ciutat és residual, tot i que cada vegada hi ha més joves que, malgrat no hi hagi una legislació lingüística, volen realitzar classes de català en les diverses entitats culturals. 
 

Acte Cultural de la Diada d'Òmnium Berguedà Foto: Aida Morales.


Per la seva part, l'expresident d'Òmnium Berguedà i president del Casal d'Europa, Jaume Farguell, ha destacat alguns dels aspectes històrics i patrimonials més importants de l'Alguer, i ha relatat com, en l'inici de l'any del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, una delegació de berguedans van portar una imatge de la Verge a la catedral de l'Alguer, on presideix un dels altars centrals, conjuntament amb la Moreneta. 

A més, ha indicat, cada dissabte diuen missa en català, i l'Alguer és una ciutat d'essència catalana, malgrat l'accidentalitat de ser italians. Un fet que uns i altres, ha bromejat, comparteixen: "Nosaltres som catalans per substància i espanyols per accident".

L'acte ha finalitzat amb un concert a càrrec del cantautor alguerès Claudio Gabriel Sanna, a la veu i la guitarra, acompanyat al piano i acordió per Josep Maria Cols.
 

El cantautor alguerès Claudio Gabriel Sanna Foto: Aida Morales.

Arxivat a