La Fira de Santa Tecla de Berga reforçarà el primer sector i reconfigurarà l'espai

La fira portarà el bestiari fins a la plaça Viladomat i incorporarà un espai de tastos i cerveses artesanes | L'Ajuntament de Berga destina 20.000 euros a la fira

13 de setembre del 2016
Actualitzat a les 20:32h
Presentació de la Fira de Santa Tecla, al Pla de Campllong
Presentació de la Fira de Santa Tecla, al Pla de Campllong | Aida Morales.
La Fira de Santa Tecla de Berga centrarà tots els esforços, enguany, en potenciar l'agricultura i la ramaderia. Aquesta és la prioritat de l'Ajuntament de Berga, en la línia del conveni que es va signar amb la Generalitat per tal de reforçar el sector primari, i també amb la vista posada en una fira molt més sectorial, que es pugui anar convertint en referència, i que tingui tots els elements necessaris i d'interès per a les persones que treballen en aquest àmbit. 

Per això, ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, en una roda de premsa al Pla de Campllong, la voluntat serà "donar força" a una fira que, malgrat centrada, encara no apostava clarament pel sector primari en totes les seves vessants. En aquesta, ha dit, l'espai pel bestiar serà el primer que es trobarà, a la plaça Viladomat, i a partir d'aquí hi haurà diverses zones en què tothom es podrà informar, assistir a xerrades, veure maquinària agrícola, expositors, entitats o degustar productes de la terra. 

"Volem apostar en el sentit de l'economia productiva", ha sentenciat, i això vol dir consolidar un espai multidisciplinar, on els ramaders i els agricultors tinguin el seu protagonisme, tot i que també els veterinaris, les asseguradores, els productors i, fins i tot, les diferents escoles i entitats educatives vinculades al sector primari: "Volem una fira que exposi tot el potencial i que sigui un sector estratègic de producció". 
 

El regidor de Berga, Francesc Ribera, presentant la Fira de Santa Tecla. Foto: Aida Morales.


Enguany, la Fira de Santa Tecla es farà el cap de setmana del 24 i 25 de setembre, una mica després del que és habitual. Això serà així, amb l'objectiu que en properes edicions es pugui incorporar, també, la vaca, que a mitjans de setembre encara és possible que pasturi a la muntanya, però que baixa quan s'acosta el fred. 

El dia 24 s'obrirà la fira amb la presentació del Projecte del Primer Sector Berguedà. Durant tot el dia, a més, hi haurà tapes de vedella i cerveses artesanes a càrrec de Casa Enfruns i el bar El Cóm, i música en directe amb el grup Gots de Tuba. A la tarda es farà la XXVI Trobada d'acordions i un taller de destil·lació de plantes medicinals per a nens i, tot seguit ball. 

L'espai gastronòmic continuarà diumenge, amb la XIII Trobada de puntaires i plaques de cava. A més, durant el matí també es farà teatre infantil amb la companyia DeParranda i la xerrada "La importància de l'economia productiva". Abans de dinar, cançó improvisada amb els integrants del Cor la Carxofa i, a la tarda, classes de ball, exhibició country i el taller de destil·lació de plantes medicinals. La fira tancarà a les 20.00 hores. 

Dinamització econòmica

El president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, David Font, ha considerat important la fira i donar impuls al sector primari que, segons ha recordat, ja va ser "puntal" fa anys, i que ara es vol tornar a recuperar: "Tenim els orígens per tenir una terra de futur". 

En aquest sentit, Font ha indicat que això és una voluntat de Berga, però també de tota la comarca del Berguedà, i ha afirmat que l'Agència està "encantada" de donar aquest "nou enfoc" a la fira de Santa Tecla. 
 

El cartell d'enguany de la Fira de Santa Tecla de Berga. Foto: Aida Morales.


El canvi de cara de l'esdeveniment, ha afegit Ribera, també es podrà veure en la diferent escenografia. Tal com es va fer durant la Fira de Maig, en aquest cas també es vol construir una fira "amb personalitat", és a dir, amb una "escenografia" que destaqui a nivell visual. 

Jornades tècniques

Com és habitual, la Fira de Santa Tecla també comptarà amb unes jornades tècniques que, enguany, versaran sobre la tuberculosi. Segons ha explicat el director de Serveis Territorials, Ramon Lletjós, aquesta malaltia afecta bona part de la ramaderia bovina del Berguedà i d'arreu de Catalunya. 

"La malaltia no està del tot eradicada", ha explicat. Per això, ha dit, es vol explicar què s'està fent per la seva "eradicació total", i vincular-ho amb la fauna salvatge i altres activitats que es realitzen en el sector.
 

Programa de la Fira de Santa Tecla de Berga

 

El director de Serveis Territorials, Ramon Lletjós, a la roda de premsa de la Fira de Santa Tecla Foto: Aida Morales.

Arxivat a