Més de 1.000 berguedans celebren avui la Festa del Xai

Cada vegada es maten menys xais al Berguedà, ja que no es poden sacrificar segons halal

Aida Morales
12 de setembre del 2016
Actualitzat a les 11:44h

Pregària musulmana. Foto: ACN.


Uns 1.300 musulmans, segons dades del 2015 del Departament de Benestar Social i Família, celebren, aquest dilluns la Festa del Xai, coneguda també com a Festa del Sacrifici o festa gran, ja que és, juntament amb la del final del Ramadà, la més important de la cultura islàmica. Aquesta festa és itinerant i, depenent de l'any, pot variar.

Aquesta celebració comença a trenc d'alba, quan es fa una pregària ritual a l'oratori, que recorda l'episodi de l'Alcorà en què Déu va ordenar, en un somni a Ibrahim I, que sacrifiqués el seu fill Ismaïl per tal de demostrar-li la seva fidelitat. Davant d'aquesta situació, i segons la història, quan Ibrahim estava a punt de complir la petició, Déu el va aturar, i va fer que substituís Ismaïl per un xai com a objecte d'ofrena. Amb els anys, aquesta cita de l'Alcorà s'ha anat reproduint, i s'ha establert com un ritual per a la comunitat magrebina i senegalesa. El nom que els primers donen a la festa és Eid Al-Adha, mentre que els segons l'anomenen Tabaski, en wolof.

Però a banda de la pregària, la Festa del Xai és, per als musulmans, un moment de trobada, solidaritat i celebració familiar. És en aquest moment, igual que es fa durant el Ramadà, que la família s'ajunta. Segons la tradició, aquesta només es queda una tercera part de l'animal, mentre que la resta s'ha de repartir entre les persones necessitades, veïns, amics i coneguts.

Mort segons halal

Una de les particularitats de la Festa del Sacrifici és que el xai ha de morir segons halal, és a dir, mirant cap a la Meca, amb un tall al coll i deixant que es dessagni. Al Berguedà, però, l'escorxador de Berga no té els mecanismes de subjecció de l'animal requerits per la normativa, per tal de poder sacrificar el xai seguint halal, un fet que fa que cada vegada siguin menys, les famílies de la comarca que fan sacrificar l'animal aquí. No obstant això, sí que hi ha altres escorxadors que ho fan, i moltes famílies berguedanes els encarreguen a les dues carnisseries halal que hi ha a Berga, la de la Ronda Moreta i la de Santa Eulàlia. 
Arxivat a