Més de 60.000 persones bateguen a Berga per la independència, la cultura i la tradició

L'acte central és tot un èxit, i el passeig de la Pau s'omple de gom a gom | La capital del Berguedà viu una Diada històrica i multiplica per quatre la seva població

11 de setembre del 2016
Actualitzat el 12 de setembre a les 12:43h
El passeig de la Pau de Berga replet durant l'acte central de la Diada
El passeig de la Pau de Berga replet durant l'acte central de la Diada | Martí Albesa
Berga ha callat i després s'ha fet sentir. Segurament mai havia aplegat tanta gent i, a banda de la Patum, segurament tampoc mai havia estat tant al punt de mira del món. Aquest diumenge, Diada Nacional de Catalunya, el batec de la ciutat, de la Catalunya Central i de l'àmbit cultural català s'ha fet sentir amb força. 

Des de ben d'hora al matí, la ciutat s'ha anat omplint de gent, miler per miler. I com a bona capital de la cultura i la tradició, ha aconseguit demostrar que el passat, el present i el futur són capaços de confluir. El Berguedà s'ha centralitzat en massa a Berga, i la ciutadania de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Ripollès, Osona, el Lluçanès, el Moianès, l'Anoia, el Bages i el Solsonès no han fallat. 

Una Diada històrica per a la ciutat, que Òmnium i l'ANC han aconseguit portar a terme amb organització i pautes estrictes, malgrat els previsibles problemes de mobilitat. Cada comarca hi ha posat el seu granet de sorra, i la conclusió ha estat un passeig de la Pau nodrit de gent, on les persones, petits puntets blancs des de les alçades, amb prou feines es podien moure. De fet, aquesta via s'ha fet petita en molts moments, i els carrers adjacents s'han vist inundats de persones que, entremig de gegants, castellers i pubillatge, buscaven la seva mica d'espai. 

A Berga, aquest Onze de Setembre s'ha viscut amb il·lusió i emoció. Els bars han fet l'agost, el segon o el tercer d'aquest any tan especial, i la Diada ha transcorregut amb èxit, malgrat petits problemes d'entrada i de sortida. No obstant això, els serveis de seguretat i els prop de 400 voluntaris que han coordinat la mobilitat han ajudat a minimitzar aquests efectes, que s'han acabat notant, sobretot, abans i després de l'acte central. 

Segons l'ANC, l'acte de Berga ha aplegat més de 60.000 persones, una xifra esperada, tot i que desmesurada pel volum de la ciutat, ja que multiplica gairebé per quatre la seva població.
 

Acte central de la Diada a Berga Foto: Martí Albesa


Diada festiva

L'Onze de Setembre s'ha viscut reivindicatiu però, sobretot, festiu. Aquesta és la sensació que han donat les diverses activitats organitzades, com ara la Fira d'Entitats, la performance de Procés Constituent, la Diada Castellera o la concentració de bestiari i pubillatge. 

L'acte final, a més, ha acabat amb la representació de "L'11 de setembre i Gironella", i concert de Feliu Ventura i Brams, que han fet vibrar, després del Cant dels Segadors, els més joves de la ciutat.

Els pilars de la nova República

L'atleta berguedana, Núria Picas ha estat l'encarregada de fer el parlament de l'acte central. L'esportista ha proclamat contundent a l'escenari principal de la manifestació que la cultura i la tradició seran els pilars del progrés de la nova República Catalana. 

Picas ha recordat que des dels últims anys el poble català ha impressionat per la seva implicació cívica i pacífica en cada Diada. Així mateix, ha remarcat que "els darrers anys han estat clau per arribar on el poble català és avui". A més, ha destacat que s'ha de seguir persistint més que mai perquè el somni de la construcció del nou país està a punt d'arribar, ja que segons ella, només falta un pas. 
 

GALERIA DE FOTOS de la Diada a Berga
 

Petita representació de l'Onze de Setembre a Gironella Foto: Martí Albesa



Arxivat a