Bona nota dels paradistes a l'organització de la Fira de Santa Tecla

Els ramaders proposen un concurs de raça bruna per a properes edicions

per Redacció, 21 de setembre de 2014 a les 21:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Zona dels ramaders de la Fira Foto: Aida Morales

Les sensacions de la renovada Fira de Santa Tecla que s'ha organitzat a Berga aquest cap de setmana han estat molt bones. Així ho han manifestat els paradistes que hi han participat, després de copsar les sensacions i analitzar el volum de públic que s'hi ha passejat. I és que la Fira de Santa Tecla d'enguany suposava un repte en tots els sentits. Aquesta edició pretenia reinventar-se, anar més enllà de la fira de ramaders i donar un pes especial als productes agroalimentaris de proximitat i del món rural. 
 
Durant aquest dissabte i diumenge, han estat centenars les persones que s'han passejat al llarg del passeig de la Indústria, en una fira que ha destacat per la seva organització d'espais i activitats novedoses com tastos, show cookings i demostracions d'oficis antics, entre d'altres. No obstant això, i tot i que s'ha donat més pes al sector agroalimentari -s'ha presentat al públic el Clúster de Productes de Muntanya -, també ha tingut el seu protagonisme l'exposició del món ramader.
 
Segons ha explicat el president de la cooperativa de Ramaders de Muntanya del Berguedà , Josep Armengol, ha estat una fira “més endreçada”, però que encara pot distingir-se i potenciar més els seus punts forts. Pel que fa al sector ramader, ha reconegut que és una fira “més d'exposició”, però que això pot canviar en els propers anys si s'impulsa, per exemple, un concurs de raça bruna. Armengol ha precisat que és una proposta que possiblement es faci de cara als propers anys perquè a nivell comarcal no n'hi ha cap “i podria ser un incentiu més de la Fira de Santa Tecla”.
 
Moltes més parades
 
El volum de parades de la Fira també s'ha notat aquest any, amb més de 70 empreses de productes típics de muntanya, de proximitat, turístiques, institucionals, d'artesania, agrícoles i ramaderes. Algunes d'aquestes mostraven els seus productes i els posaven a la venda. Altres, estaven interessades en vendre imatge i utilitzaven l'estand com a exposició del seu producte o del seu valor social, com és el cas de Delícies del Berguedà , que ajuda a la inserció laboral de joves amb patologia dual.
 
A més, la posada en escena del Clúster de Productes Típics de Muntanya ha donat una empenta a aquesta nova organització de l'espai, amb quatre segments de productes diferenciats: els naturals, els típics de muntanya, els gourmet i els ecològics. Així ho ha explicat el seu director, Manel Rovira, que ha celebrat l'arrencada d'aquesta nova associació que pretén fomentar i contribuir a la competitivitat del sector agroalimentari al Berguedà i al conjunt del territori català de muntanya.
 
Gairebé tots els membres del Clúster han volgut ser presents a la fira, ha destacat el president de l'entitat, Ignasi Guitart, que n'ha fet una valoració positiva, tant pel que fa a l'àmbit publicitari, com a les vendes. “Alguns han hagut de marxar a buscar més productes”, ha afirmat.
 
Aprovat alt per part dels paradistes
 
La majoria de paradistes han donat un aprovat alt a l'organització i transcurs de la renovada Fira de Santa Tecla. Noelia Pérez, de Girasol Garapinyades , per exemple, ha afirmat que hi ha hagut uns matins “molt animats”, amb molta afluència de gent. Una opinió molt similar ha estat la de Jaume Caus, d' Embotits Caus Barrera de Puig-reig, que ha quedat sorprès per la quantitat de gent que s'ha passejat per la fira.
 
“És un molt bon espai per donar-se a conèixer i perquè la gent de la comarca i la que ens visita ens tingui localitzats”, ha opinat Pep Bover de Cal Pauet , de l'Espunyola, que fa productes ecològics. Segons ha indicat, és important que aquest tipus de productes s'amplifiquin al mercat, però també que la gent se sensibilitzi perquè beneficien la salut.
 
Pel que fa al Clúster, la majoria de comerciants han mostrat una actitud positiva. “Jo sóc optimista, el Clúster ha d'anar bé perquè tots anem a una; la imatge hi fa molt”, ha opinat Susanna Rotllant, de melmelades L'Aranyonet de la Pobla de Lillet. 

 
Espai del Clúster a la Fira de Santa Tecla Foto: Aida Morales

Parada de formatges a la Fira Foto: Aida Morales


Tast de begudes a la Fira de Santa Tecla Foto: Aida Morales

Comerciant a la Fira de Santa Tecla Foto: Aida Morales

Cabres a la Fira de Santa Tecla Foto: Aida Morales

Porcs a la Fira de Santa Tecla de Berga Foto: Aida Morales

 

Participació