Els bisbe de Solsona demana als catòlics que ajudin a elaborar la nova Constitució catalana

Xavier Novell insta els fidels que facin aportacions seguint la doctrina de l'Església

Ramon Estany/Aida Morales
09 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:29h

Bisbe de Solsona, Xavier Novell Foto: Carles Palacio


Aquesta setmana s'ha fet públic el contingut de la glossa setmanal del bisbe de Solsona, Xavier Novell, que, aquesta setmana, està dedicada a la Diada de l'11 de setembre. Amb el títol "Som-hi tots!", el prelat solsoní fa una crida a tots els catòlics de la diòcesi, tant els partidaris com els contraris a la independència, a interessar-se pel procés de participació ciutadana en l’elaboració de la nova Constitució, atès que el camí cap a la república catalana té una primera fase que "culminarà la propera tardor".

Novell adverteix que els catòlics no poden pensar "que el procés participatiu a partir del qual el Parlament de Catalunya elaborarà la Constitució" no va amb ells i, per tant, els insta a involucrar-se en la seva elaboració.

Un col·lectiu rellevant

"Som un col·lectiu rellevant, amb una comprensió de la persona, de la societat i del bé comú important i necessària perquè la futura Constitució sigui el marc de convivència de tots", també assegura. 

Novell també subratlla que aquesta Constitució "pot definir un Estat que defensi els drets i les oportunitats de tots els ciutadans, especialment dels més vulnerables, o apostar per un sistema que fomenti les desigualtats". Aquesta norma fonamental pot ser respectuosa amb el fet religiós i amb la tradició cristiana de Catalunya o bé lesionar la llibertat religiosa i la presència pública i social de l’Església catòlica. En definitiva, apunta, "aquest document marc pot respectar el dret fonamental a la vida des de la seva concepció fins a la seva mort natural o bé emparar uns drets individuals que hi atempten", així com "pot respectar la identitat sexual natural de cada persona o, influïda per la ideologia de gènere, consagrar legalment la lliure i reversible decisió de cada individu sobre el propi gènere". 

I acaba la glossa amb un "Som-hi, doncs!" i animant tots els fidels laics que participin activament en aquest procés i estudiïn la doctrina social de l’Església perquè les aportacions" siguin coherents amb la fe" que professa la doctrina catòlica.