patum

La Patum Infantil fa campanya perquè no s'apugi l'edat mínima dels nens a les comparses de foc

L'associació considera que la nova normativa proca una situació "d'assetjament" i inicia una recollida de firmes

per Aida Morales, 9 de setembre de 2016 a les 11:27 |
Salt de Maces a la Patum de Lluïment Infantil. | Aida Morales.
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Patum Infantil ha començat una campanya de signatures, per tal de demanar al Govern de la Generalitat que faci una excepció en la Disposició Addicional Sisena del Reial Decret 989 del 2015, en què, segons el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria, s'estableix una edat mínima de 10 anys per als nens que participin en comparses de foc. Aquest fet, han criticat, fa "inviable" la Patum Infantil tal i com es coneix actualment, ja que hi participen infants de 6 a 10 anys.

Per això, des d'aquesta associació s'ha fet una "crida" al poble, estaments, associacions, entitats, mitjans de comunicació i polítics per tal que, des d'aquest mateix divendres, es comenci a treballar conjuntament per solucionar aquest fet que, segons diuen, "desestabilitza de manera important" aquesta festa tradicional. 


"Demanem el suport a tots aquells que estimen la Patum, a l'hora de mobilitzar-nos, revelar-nos i protestar contra les situacions d'assetjament a què estem exposats", han declarat a través d'un manifest. Unes lleis, han prosseguit, que pretenen regular però que "no entenen" la cultura tradicional catalana. Per això, demanen que tothom signi i s'adhereixi a la campanya, per tal que es faci una excepció i es rebaixi als 8 anys, en el cas de Berga, la participació dels nens en comparses del foc. 

Fins ara, han indicat, no s'ha produït cap tipus d'accident a la Patum Infantil. Una festa que va ser un dels "fets decisius" quan es va concedir el títol d'Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 25 de novembre de 2005. A més, han assegurat, la Patum Infantil compleix totes les mesures possibles per a la protecció dels nens i nenes que conformen les comparses i que participen en la festa.


Les persones que es vulguin adherir a la causa podran signar a l’estand número 1 que es trobarà al passeig de la Indústria, sota la carpa principal, durant els dies 10 i 11 de setembre.
 

Manifest de la Patum Infantil contra l'augment d'edat dels nens a les comparses del foc

 

Participació