Montserrat Cosp i Montserrat Altarriba guanyen el Certamen Literari de Queralt

L'autora berguedana, en prosa, i la bagenca, en poesia, s'emporten 1.000 euros lliures d'impostos cadascuna | L'entrega de premis recorda mossèn Josep Maria Ballarín

08 de setembre del 2016
Actualitzat el 09 de setembre a les 11:48h
Entrega del taló de 1.000 euros per a Montserrat Cosp i Boixader
Entrega del taló de 1.000 euros per a Montserrat Cosp i Boixader | Aida Morales.
La berguedana Montserrat Cosp i Boixader, i la sallentina Montserrat Altarriba i Vilarasau han estat les guanyadores del Certamen Literari organitzat en motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Un acte especial, continuista amb els tradicionals Jocs Florals que s'havien organitzat el 1916, el 1966 i el 1991, però amb voluntat renovadora, oberta i transversal. 

Amb aquest reconeixement, les dues autores han resultat premiades amb un import de 1.000 euros per les peces "Quan plou", en prosa de Cosp, i "Des del cim de l'esperança", en poesia, d'Altarriba. No obstant això, també s'ha volgut fer un reconeixement especial a Joaquim Sala i Pujolras, per una peça d'assaig finalista en prosa gairebé impecable titulada "L'ànima del món", així com al conjunt de 35 obres presentades. 

Segons ha explicat el membre del jurat Jaume Huch, la decisió es va prendre després de quatre hores de debat i per unanimitat. En aquest cas, el jurat ha estat presidit per Climent Forner, guanyador de la Flor Natural dels Jocs Florals el 1966 i el 1991; Maria Estruch, Quirze Grifell, Jaume Huch, Ramon Mujal, Joan Tuneu, membres del Grup de Viver, així com per Xavier Güell, que ha realitzat tasques de secretari.
 

Entrega del taló de 1.000 euros a Montserrat Altarriba i Vilarasau Foto: Aida Morales.


Per a Huch, la valoració d'aquest certamen és "molt positiva", ja que organitzar un acte similar al dels Jocs Florals, que tingués prestigi i entitat, era tot un "repte". Els premis, ha explicat, havien de ser considerables, motiu pel quals 'ha donat en diverses ocasions l'agraïment a l'empresa berguedana Liven, tot i que el concurs també s'havia de modernitzar i adaptar als temps. 

En aquest punt, ha dit, una de les voluntats és que el certamen fos obert a la participació de tothom. Per això, es va fer extensiu a tot Catalunya, i el jurat va acabar rebent treballs d'autors d'arreu del país. Obres destacades, les millors de les quals es preveuen publicar. 

Un llibre l'any que ve

De cara a l'any vinent, per Sant Jordi o durant la celebració de la Gala de Queralt, la voluntat és publicar un llibre amb alguns dels millors treballs presentats. En aquest hi hauria els dos guanyadors, l'assaig de Joaquim Sala, tot i que també una sèrie d'obres seleccionades que aquest dijous també s'han volgut destacar. 
 

Entrega de premis al finalista en prosa, Joaquim Sala i Pujolras Foto: Aida Morales.


Es tracta dels treballs en prosa "Exvot" de Melitó Camprubí, "Vint anys" d'Oriol Solà i "Dietari d'una metàfora" de Carles Cervelló; així com les poesies "La polifonia queraltina" de Jaume Ferrer i "Far" de Marc Pujals. 

"Orgullosos de la identitat"

Tant Huch com el president honorífic del jurat, mossèn Climent Forner, han volgut tenir unes paraules de record cap a mossèn Josep Maria Ballarín, qui havia de ser una de les persones que conformés la taula. Per la seva part, l'editor ha llegit un poema en honor seu, mentre que Climent Forner ha aprofitat la seva experiència i records per fer el seu particular homenatge. 

"Això ho havia de fer Ballarín, abans que la Mare de Déu de Queralt no se l'hagués endut al cel, amb copes de cava a vessar i Montecristos a dojo", ha bromejat.

El religiós, però, també ha volgut deixar molt clar l'orgull que sent pels actes que s'han portat a terme durant el darrer any, i ha celebrat que, una vegada més, els berguedans estiguin "enamorats" de la seva mare, i "orgullosos de la identitat".
 

Mossèn Climent Forner al Certamen Literari de Queralt 2016 Foto: Aida Morales.

Arxivat a