Centenars de berguedans surten a trenc d'alba cap a Queralt per acomiadar la Mare de Déu

Xavier Novell afirma que Berga és un orgull religiós, però també nacional, en referència a l'Onze de Setembre | L'Himne de la Coronació tanca un dels actes centrals i més emotius del Centenari

08 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:52h
Pujada de la Mare de Déu de Queralt
Pujada de la Mare de Déu de Queralt | Aida Morales
Després de més d'un any preparant els actes, el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt ha arribat al seu final. La Verge, entronada de nou i coronada, ha pujat des de Berga sobre les espatlles de desenes de persones fins al santuari, on berguedans de ciutat i comarca l'han aclamat i acompanyat. 

Una diada, altre cop, que marca la història de Berga, que ha anat més enllà de la religió, i que s'ha viscut com un gest nostrat, patriòtic i emotiu. A les 7.00 del matí, algunes persones ja s'esperaven a la plaça de Sant Pere, i no han calgut gaires minuts més perquè uns 500 berguedans ja s'apleguessin entorn del centre històric de la ciutat, per pujar amb la imatge sagrada fins a Queralt. 

Una gala multitudinària, tot i que potser menys del que es temia, que s'ha tenyit de paraules amables, pau i solidaritat. De fet, en aquesta línia ha anat el sermó oficiat pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, que ha volgut felicitar tota la gent de Berga per superar "totes les expectatives" i convertir el Centenari en un acte de "repercussió nacional". 
 

El bisbe Xavier Novell a la missa del Centenari de Queralt 2016 Foto: Aida Morales.


En aquest punt, el bisbe ha recordat alguns dels moments del Centenari, com ara la missa solemne abans de Patum de Lluïment, on es va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, o la presència aquest dijous de la consellera de Presidència, Neus Munté, així com la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà. I tot això, sumat al nou clam de "llibertat" que ha afirmat que es viurà aquest diumenge durant la Diada, segueix convertint Berga en una ciutat plena d'"orgull". 

"Teniu identitat i sentit de pertinença, i provoqueu aquell orgull i sa desig que si es pogués tornar a néixer, m'agradaria ser fill de Berga", ha declarat Novell. 

Símbol de llibertat

Respecte de l'Onze de Setembre, Novell ha celebrat que el Berguedà sigui capaç d'aplegar tota la Catalunya Central i, en aquest camí, ser "símbol de llibertat". 

"Combregar tot un poble que lluita pacíficament per a un nou país", ha afirmat, tot barrejant religió, Queralt, Patum i independència: "Sou fills de Maria i patumaires de Jesús".
 

La Verge de Queralt arriba al Santuari. Foto: Aida Morales.


Recuperar la fe

Per a Novell, aquest Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt també ha servit per revifar la fe en molts que l'havien perdut: "Ella us ha fet tornar, però sobretot us demana que feu tornar a tants i tants berguedans que han perdut la fe". 

I ha continuat: "Perquè Jesús no ve a imposar un regne nacional catòlic; Jesús ve a portar pau". En aquest sentit, ha recordat les desigualtats socials, així com també ho han fet els capitans que, en els seus desitjos han tingut paraules per als refugiats, les entitats juvenils, les persones que vetllen per la gent gran, la família i el procés cap a la independència. 

La missa, oficiada per Novell, ha comptat amb la presència del capellà custodi de Queralt, mossèn Ramon Barniol, així com del rector de Berga, Marc Majà, entre d'altres. Per altra banda, a la missa hi han assistit els regidors de CDC i ERC, mentre que el cupaire Francesc Ribera l'ha presenciat a títol personal amb la seva família. 
 

Pujada de la Mare de Déu de Queralt Foto: Aida Morales.


Queralt s'omple de gent

El dia ha acompanyat i, ja des de primera hora, el Santuari de Queralt s'ha anat omplint de famílies i persones que volien gaudir de la festa. Algunes d'aquestes han ocupat tots els racons de l'interior del santuari, mentre que altres s'han quedat a fora, gaudint de les vistes i la tranquil·litat. 

Una vegada finalitzada la missa, l'Orfeó Berguedà ha fet vibrar tothom amb l'Himne de la Coronació, que ha posat el punt i final als actes eclesiàstics. A fora, els capitals han donat un petit obsequi a tots els participants, i s'han ballat sardanes amb la Colla Sardanista Brots del Cim de Berga.
 

GALERIA DE FOTOS de la Gala de Queralt del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu

 

Sardanes tancant la Gala de Queralt Foto: Aida Morales.

 

El regidor de la CUP Francesc Ribera a la Missa de la Gala de Queralt, tot i que a títol personal Foto: BNG

Arxivat a