«Arrelament» serà una instal·lació viva per reflexionar sobre l'empoderament a Berga

Abel Azcona explica l'essència de la performance que es farà a la capital del Berguedà durant la Diada

07 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:12h
L'artista Abel Azcona amb els membres de Procés Constituent al Berguedà
L'artista Abel Azcona amb els membres de Procés Constituent al Berguedà | Aida Morales
L'art com un procés d'empoderament. Aquesta és la visió que té el reconegut, tot i que polèmic artista basc Abel Azcona, que ja ho té tot preparat per sorprendre totes i cadascuna de les 60.000 persones que aquest diumenge puguin passar per Berga, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya. De la mà de Procés Constituent, Azcona ha promès un espectacle visual per reflexionar i arrelar-se a la terra. Una performance que ja compta amb un centenar de voluntaris, però que durant aquestes setmanes està cridant l'atenció de persones d'arreu del món. 

El projecte “Arrelament” començarà pels volts de les 16.00 hores a la rotonda que hi ha a l'entrada sud de Berga, amb el monument de la Patum. Aquesta s'alçarà prop de mig metre amb terra del Berguedà, tot i que altra vinguda simbòlicament de diversos indrets del món, i unes 100 persones s'enterraran fins als turmells, simbolitzant el creixement d'una república catalana amb base social, i on les persones se sentin arrelades a la terra i en societat. 
 

L'artista Abel Azcona amb membres de Procés Constituent al Berguedà Foto: Aida Morales.


“Amb això treballo el tema de la identitat, no només de la terra, sinó també de la identitat personal”, ha explicat Azcona en una roda de premsa. La idea, ha dit, és lloar el concepte d'arrelament, fugint d'interpretacions negatives, i vincular-lo al reconeixement de Catalunya com a poble que germina història, però també un model social basat en la igualtat, la llibertat, el feminisme, la diversitat sexual, socioafectiva o el compliment dels drets bàsics. Una idea extreta del llibre "L'Enracinement" de la filòsofa francesa d'origen jueu Simone Weil, escrit el 1943, que vincula l'arrelament amb l'empoderament personal i col·lectiu: “Si no pertanys a res, és força difícil canviar perquè no tens força vital; i a nosaltres ens interessava aquesta idea perquè la revolució sigui des de la base”.

Participació activa o passiva

Diverses persones s'han compromès amb la idea de Procés Constituent. Algunes vinculades a partits polítics, tot i que també ciutadans d'arreu del món, que s'han posat en contacte amb aquesta entitat o amb l'artista per posar en la performance el seu granet de sorra. Segons ha explicat Azcona, el projecte tindrà la implicació activa de 100 persones, tot i que també n'hi ha moltes altres que apareixeran simbòlicament en forma de fotografia. 

En aquest punt, ha explicat, part de la gent ha enviat terra del seu lloc d'origen i, per això, a part de terra del Berguedà, que serà la base, també n'hi haurà del País Basc, Madrid o Alemanya, entre d'altres. No obstant això, seran les fotografies, el que acabarà omplint l'escenari. Personalitats com el líder basc Arnaldo Otegi o el líder d'En Comú Podem a Madrid, Xavier Domènech, ja han enviat la seva imatge amb un grapat de terra, mentre que l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, s'ha compromès a portar-ne, i també han participat en la campanya membres d'ERC o la CUP, com Josep Manel Busqueta, Anna Simó o Gabriel Rufián, a part de la fundadora de Procés Constituent, Teresa Forcades. 
 

Arnaldo Otegi participa al projecte Foto: Cedida / Abel Azcona

 

Xavier Domènech enviant terra per participar en l'Arrelament Foto: Cedida / Abel Azcona