La Mare de Déu de Queralt torna al santuari després de 13 dies de celebració

Un seguici de berguedans acompanyarà la Verge a peu fins al santuari | Una Patum i gairebé dues setmanes de visita pel Berguedà completen la celebració

08 de setembre del 2016
Actualitzat a les 8:31h
La Mare de Déu de Queralt pujant cap al santuari
La Mare de Déu de Queralt pujant cap al santuari | Queralt 2016
Els actes del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt arriben al seu final, aquest dijous, després de gairebé dues setmanes intenses, en què els berguedans han vist despertar sentiments i emocions. Els més devots, han pogut adorar la imatge de la Verge i gaudir de les múltiples processons que s'han realitzat arreu de la comarca, mentre que no són creients, han vibrat amb el simbolisme patrimonial i paisatgístic del concepte, així com amb una inoblidable Patum. 

Durant aquests dies, els berguedans ho han donat tot, oferint una espectacular rebuda el passat 27 d'agost a Berga, que ha anat acompanyada de diversos actes i activitats. Els carrers de la capital i de diferents pobles del Berguedà s'han vestit de gala, i la història de la Coronació i de la muntanya s'ha materialitzat en diversos formats. 

Ja durant els primers dies, un Erol extraordinari obria portades per repassar, en unes 200 pàgines, algunes de les qüestions més destacades de la història del patrimoni queraltí. Des d'Avià presentaven un llibre sobre romeries a Queralt i, al Casal de la Gent Gran, l'Arxiu Comarcal del Berguedà oferia una exposició inèdita amb documents i imatges, moltes de les quals poc vistes, sobre les diferents coronacions. 

Una de les presentacions que va tenir més èxit, però, va ser la de la pel·lícula "Les orenetes de Queralt", conjuntament amb unes imatges inèdites de fa 100 anys. El cinema Patronat es va omplir dues vegades, omplint butaques a un ritme imprevist pels organitzadors. 

La Patum va arribar el passat dijous 1 de setembre de la mà dels més petits. En aquesta, la Mare de Déu de Queralt va travessar la plaça de Sant Pere entre els dos salts. I el dia següent, un nou èxit en el Passacarrers. El sopar que va preparar la comissió va superar totes les expectatives i, amb més de 3.000 sopars venuts, va omplir el passeig de la Indústria d'un ambient patumaire agradable, tot i que per a alguns un punt enrarit. 

I és que la Patum al setembre no és gens habitual. Un sentiment compartit sobretot dissabte, quan Lluïment va tornar a omplir la plaça, aquesta vegada, amb la visita del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Un concert de sardanes queraltines va servir d'enllaç fins a la nit, i una Patum extraordinària i memorable va concloure un dia llarg i d'emocions

Aquest dijous, després que la Mare de Déu hagi acabat de visitar Berga i comarca, tornarà al seu santuari. Ho farà caminant, portada per desenes de persones que, des de les 7.30 del matí han sortit en processó, amb una rebuda que s'espera multitudinària, i un comiat religiós que anirà de la mà del bisbe de Solsona, Xavier Novell. Per altra banda, també s'espera la presència de la consellera de Presidència, Neus Munté, i de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà.

A Queralt, la Cobla Pirineu i la Colla Sardanista Brots del Cim tocaran i ballaran sardanes, i poc després, la Mare de Déu tornarà a ser entronitzada al seu altar. La missa, oficiada per Novell, estarà acompanyada de cants a càrrec de l'Orfeó Berguedà, que finalitzarà amb l'Himne de la Coronació. 
Arxivat a