435 ajuntaments estan disposats a col·laborar amb la consulta

Berga convocarà un ple extraordinari aquest dilluns a les 20.00 hores per aprovar el suport a la consulta

per ACN , Barcelona, 20 de setembre de 2014 a les 15:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La meitat dels municipis catalans han respost a la carta que va enviar la Generalitat sol·licitant-los la seva col·laboració per a la consulta del 9-N. En concret, 453 municipis catalans ja han comunicat al Govern que estan disposats a col·laborar amb la consulta. Així ho han fet saber per carta a la vicepresidenta i consellera de Governació Joana Ortega, segons ha pogut saber l'ACN. En canvi, 13 municipis han manifestat que no hi estan disposats mentre que 5 han expressat dubtes de procediment. Aquesta és la resposta a la carta que el passat 26 de març la vicepresidenta va enviar a tots els ajuntaments catalans per demanar-los la seva col·laboració. Els que han negat el seu suport són els governats pel PP com Badalona i Castelldefels així com els de l'àrea metropolitana a mans del PSC com Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet de Llobregat o Terrassa.
 
Els ajuntaments socialistes que neguen la seva col·laboració per organitzar la consulta del 9-N argumenten que només facilitaran la seva ajuda si la consulta és legal i acordada. Es tracta dels municipis de més població que estan governants pel PSC. Però també hi ha ajuntaments socialistes, mitjans i petits en població, que sí han manifestat que estan disposats a col·laborar amb el dispositiu de la consulta. 
 
En total, gairebé el 50% des municipis catalans han respost la petició de la vicepresidenta Ortega, un percentatge d'ajuntaments que representen el 75% de la població catalana. Tot i que la carta enviada per la vicepresidenta no ho especificava, Governació demana ajuda especialment per trobar espais de titularitat municipal per posar les urnes i suport de les policies locals, com és habitual en totes les eleccions. L'operatiu del Govern preveu que hi hagi 8.000 urnes i 3.000 punts de votació repartits per tot el territori.
 
Segons el Govern, no és imprescindible la col·laboració dels ajuntaments per elaborar el cens de la consulta que es basa en el padró municipal, ja que es configurarà en base de les dades de l'Idescat que, segons aquestes fonts, es van actualitzant de manera periòdica i automàtica. 

Berga decideix el suport aquest dilluns
 
L'Ajuntament de Berga aprovarà previsiblement aquest dilluns a les 20.00 hores donar suport a la consulta del 9 de novembre, després que el Parlament hagi decidit atorgar el vistiplau a la Llei de Consultes. El consistori es reunirà en un ple extraordinari en què es tractarà principalment aquesta qüestió, així com va instar a fer l' Associació de Municipis per la Independència (AMI), de la qual Berga en forma part.
 
En un principi, es preveu que la proposta de suport sigui aprovada per Convergència i Unió (CiU), que té majoria absoluta al consistori, amb els vots a favor de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), i amb el vot en contra de l'únic regidor del Partit Popular català (PP) a Berga, Joan Antoni López Noguera. És molt probable que els quatre regidors no adscrits que treballen sota el nom d'Impuls també hi votin a favor, després de l' acord de col·laboració amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que van firmar fa un parell de setmanes de cara a les properes eleccions municipals.

 

Participació