L'«11 de Setembre i Gironella» renova actors i manté l'esperit modern

Maria Casellas i Joan Rigat continuen al capdavant de l'espectacle, que seguirà perfeccionant-se

07 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:46h
Presentació de l'espectacle
Presentació de l'espectacle | Aida Morales.
L'espectacle de "L'11 de Setembre i Gironella" continuarà, enguany, la línia de modernització i actualització que ja va emprendre l'any passat de la mà de Maria Casellas i Joan Rigat, codirectors de la interpretació, que en la seva 15a edició faran una aposta pel perfeccionament. Per això, la tradicional representació que es farà el proper divendres 10 de setembre a la riba del Llobregat i al costat del Pont Vell de Gironella s'espera de màxims, millorant-ne la qualitat artística i tècnica.

Segons ha explicat Rigat, aquest any s'ha apostat per continuar en la línia de l'any passat, però donant més èmfasi a l'estructura dramàtica. En conjunt, ha dit, no hi ha "canvis significatius", tot i que sí moltes petites coses que, com canviar moviments o espai d'escena, faran que la interpretació sigui molt més rodona. 

Com l'any passat, una prioritats ha estat perfeccionar la il·luminació i la sonoritat, així com fomentar que les transicions de les escenes fossin àgils i ràpides per no fer-se pesades. No obstant això, ha precisat Casellas, l'obra durarà una mica més i arribarà a l'hora i vint minuts, ja que s'ha afegit una escena de transició entre l'Eulàlia jove i la més adulta. Aquesta serà l'arribada dels Comediants, quan es llegirà un poema de Francesc Fontanella i es faran els goigs de la Santa Senyora de Llibertat. 
 

Roda de premsa de presentació de l'11 de Setembre i Gironella Foto: Aida Morales.


"Amb aquesta escena hem volgut plasmar la llibertat pel país i la necessitat d'expressar i reivindicar els drets", ha explicat la codirectora. Per altra banda, Casellas també s'ha dedicat a mesurar l'emotivitat i expressivitat dels actors, i a lligar la dramatúrgia entre les històries de 1714 i 1640, mentre que Rigat ha analitzat l'escena, els moviments dels grups i l'efecte visual.

En conjunt, han explicat, l'obra comptarà amb uns 100 actors, que en determinats moments tindran al col·laboració de diverses entitats, com ara el Grup Volcal B9, els Tambors, el Grup de Teatre de la Gent Gran, els Bombers o, com a novetat d'aquest any, els Gralles de la Colla Geganters de Gironella i la Coral Infantil Les Veus. 
 
Com cada any, aquesta obra a l'aire lliure explicarà la història dels fets de 1714, relatant com es van viure a Gironella però, també, recreant una història de ficció ambientada el 1640. 
 

Representació de l'11 de Setembre i Gironella Foto: Aida Morales.


Una "oportunitat" per a Gironella

La 15a edició d'aquesta representació segueix sent, segons el regidor de Cultura, Lluís Vall, una "oportunitat" per a Gironella, tant turística com cultural i històrica. El fet que la vila hagi mantingut aquesta història durant tants anys, ja fa que sigui un "èxit", però el fet que cada vegada es pugui anar millorant ho afavoreix encara més. 

En aquest punt, ha dit, diverses entitats del poble i gent particular s'hi bolca, i s'ha d'agrair la feina dels actors, dels tècnics, de les persones que s'encarreguen d'arranjar els vestits o dels maquilladors i perruquers: "És un èxit com a municipi".

En total, l'aforament serà d'unes 300 persones, com altres anys, i les entrades es podran comprar per 11 euros de manera anticipada durant el matí o en el mateix moment abans de l'obra. Pel que fa als nens menors de 8 anys, l'entrada serà de 5 euros. De moment, Vall no ha pogut confirmar si, aquest any, es comptarà amb la presència d'algun convidat especial, ja que, segons ha dit, és un tema que s'està acabant de tancar. Fa dos anys, l'espectacle es va integrar dins dels actes del Tricentenari i, aprofitant l'avinentesa, es va poder portar el comissari del 1714, Miquel Calçada.

No obstant això, sí que ha precisat que un petit tast de l'obra es tornarà a representar el dia 11 de setembre a Berga, com un dels actes centrals de la Diada.

Pel que fa al pressupost, el regidor ha explicat s'ha rebaixat fins a 20.000 euros, 5.000 menys que l'any anterior.


 

Galeria de fotos de l'11 de Setembre a Gironella (2014) 
 

Roda de premsa de l'11 de Setembre i Gironella Foto: Aida Morales.

Arxivat a