El Festival Berguedà Folk amplia l'oferta gratuïta i capta més públic català

L'esdeveniment que es farà a Puig-reig espera unes 400 persones en el conjunt de les activitats

06 de setembre del 2016
Actualitzat a les 17:45h
Presentació del Festival Berguedà Folk
Presentació del Festival Berguedà Folk | Aida Morales
El Festival Berguedà Folk que es farà del proper 16 al 18 de setembre a Puig-reig és un dels esdeveniments de música i ball tradicionals més importants de Catalunya, que cada any capta un considerable nombre de participants del país però, sobretot internacionals. De fet, aquesta ha estat la tendència fins ara quan, del total de 400 persones que hi participaven, prop del 60% eren de França, Itàlia i Portugal. 

Enguany, però, en l'edició que tindrà lloc a la colònia puig-regenca de Cal Pons, la tendència s'ha revertit, i els catalans s'han començat a animar, omplint prop del 70% de les entrades que ja s'han venut. El motiu, ha explicat el director del festival, Ferran Vilà, pot ser la nodrida oferta de festivals similars que es fan en altres punts d'Europa a preus més baixos, tot i que també el coneixement i l'interès dels catalans per a aquesta forma de cultura. 

Aquest festival ja consolidat al Berguedà és, a més, un esdeveniment de formació considerat campus de cultura popular. Això vol dir, ha explicat Vilà, que no només hi ha concerts i balls durant tot el dia, sinó que, per altra banda, hi haurà la interacció de diversos experts de cada dansa, que impartiran formació i tallers. Alguns d'aquests tallers, ha especificat, seran gratuïts, com ara el de dansa familiar, el de construcció d'instruments o el d'iniciació al folk, mentre que la resta s'inclouran dins l'abonament, o es podran pagar prèviament a taquilla. En aquesta nova edició, però, l'espai gratuït s'ha ampliat. 
 

Presentació del Festival Berguedà Folk Foto: Aida Morales.


Pel que fa a la programació, es comptarà amb grups nacionals i internacionals, com ara Farigola Trak, Naragonia, Duo Thebaut, Al-Mayurqa, Andrea Capezzuoli, Trio Dhoone, Les Botines Artistiques o el Pony Pisador amb Delorgan. A part, també hi ha programats diversos tallers de balls anglosaxons, ball de bot, ball del nord d'Itàlia, taller de Folkontact, danses del Quebec o bolero valencià, a part de ioga i altres activitats, com un taller de castanyoles. Segons han explicat, una de les màximes autoritats que serà present al festival és el valencià Miquel Flores que, a part d'historiador, és expert en ball de jota, fandango i bolero. 

Festival per a tothom

A part de les persones inscrites prèviament al festival, tothom qui vulgui participar en alguna de les activitats ho podrà fer en el moment que sigui. A més, han recordat, hi ha diverses activitats gratuïtes que esperen atraure públic més local, que s'atreveixi a descobrir una forma cultural diferent i, encara, poc coneguda. Fins el dia 9 de setembre, però, hi ha disponibilitat per comprar l'abonament anticipat a la pàgina web.

"Jo voldria que s'obrís més a la comarca", ha remarcat el regidor de Festes de Puig-reig, Jesús Subirats. En aquest punt, ha volgut deixar molt clar que no és un festival on sigui obligatori ballar o participar activament, sinó que s'hi pot anar a prendre alguna cosa, a escoltar música o, simplement, a observar. 
 

El regidora de Festes de l'Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats Foto: Aida Morales.

Arxivat a