Unes 300 persones omplen el teatre de Berga durant concert de sardanes de Queralt

La Cobla Berga Jove interpreta sardanes de 10 compositors berguedans, així com una peça que feia 50 anys que no es tocava

04 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:39h

Concert de sardanes de la Cobla Berga Jove Foto: Carles Palacio


El concert de sardanes queraltines que s'ha realitzat aquest dissabte a la tarda a Berga ha omplert el Teatre Municipal de la ciutat, amb prop de 300 persones. Un concert de presentació de 10 sardanes compostes per 10 autors berguedans, alguns dels quals de trajectòria reconeguda, que ha pretès ser una pinzellada musical a través de al Cobla Berga Jove, del simbolisme de Queralt. 

De fet, aquesta cobla formada per joves berguedans ha estat la corretja transmissora de la voluntat de la Colla Sardanista Cim d'Estela i de l'Associació de Veïns de Sant Bartomeu de la Valldan, que volien retre, en forma de sardana, el seu particular homenatge al Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. 

En aquest cas, doncs, s'ha pogut realitzar un concert que també s'ha materialitzat amb un CD, en què s'han pogut escoltar les peces "El Quer més alt" de Sergi Cuenca; "La Verge i l'oreneta" de Josep Vila i Lluís Gual; "Joiós centenari" de Lluís Pujals; "Queralt" de Joan Casas; "El balcó de Catalunya" de Joan Benavides, "A la Mare de Déu de Queralt" de Josep Farràs; "Corona de mans" de Martí Villegas; "Atmosfera berguedana" de Joan Serra, "Els viaranys de Queralt" de Narcís Mellado; "Queralt al cor" de Robert Agustina, i "Festa a Queralt" d'Agustí Borgunyó. 

Pel que fa a aquesta última, es tracta d'una sardana força desconeguda, tant pel que fa a la seva existència com per la sonoritat. Està escrita per ser interpretada per tres cobles i només s'ha pogut escoltar una vegada a la comarca, fa 50 anys. En aquest cas, però, la Cobla Berga Jove l'ha tornat a portar escena, gràcies a 35 músics que s'hi han volgut implicar. 

Les peces musicals que s'han escoltat i gaudit durant el concert, i que han estat presentades pels hereus i pubilles de la Valldan, conjuntament amb tres sardanes més i una versió arranjada per a cobla de l'Himne de la Coronació, es poden tornar a reproduir en un CD, que s'ha posat a la venda a partir d'aquest mateix dissabte. Per altra banda, també s'ha reeditat en format digital el Cançoner de Santa Maria de Queralt, enregistrat l'any 1984 per l'Orfeó Berguedà, i que molts berguedans volien recuperar en un format més actual. 

Tal com ha destacat durant la presentació la presidenta de l'Associació de Veïns de la Valldan, Maria Antònia Ortega, la recaptació de la venda d'entrades del concert es destinarà a “Queralt t'abriga”, la vessant més solidària dels actes de la Coronació, a través de la qual es busca ajudar les famílies més necessitades de Berga.
Arxivat a