Les jornades de colònies industrials se centren en el teixit humà

Els dies 27 i 28 de setembre s'omplen d'activitats per dinamitzar les colònies de l'eix del Llobregat

Redacció
19 de setembre del 2014
El director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal; la directora de Turisme i Comerç de l'ADBerguedà, Imma Espel, i el gerent de l'ADBerguedà, Eduard Barcons Foto: Aida Morales

Les persones que van viure a les colònies industrials, i les seves vivències i records són algunes de les peces clau per entendre i saber posar de manifest el valor patrimonial i social d'aquest entorn únic al món, que resegueix el Llobregat i que recull en bona part el Berguedà. Per això, l'interès de les II jornades de colònies industrials de Catalunya recau en les persones que van formar part d'aquest moment històric, i centrarà les activitats programades pel dissabte 27 i diumenge 28 de setembre.
 
Amb el lema 'Les colònies industrials: història i persona', aquestes II jornades que impulsa el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, amb la col·laboració de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà pretenen donar el protagonisme a diferents persones que van viure la realitat de les colònies industrials, així com transmetre el que va significar aquest fenomen. 
 
Pel que fa a dissabte, Cal Vidal reviurà de la mà d'uns 20 personatges que aniran repassant la vida a la Colònia. Al llarg del matí també hi haurà una ruta a través de totes les colònies del Baix Berguedà mitjançant l'antic cotxe de línia que també es va utilitzar al rodatge de la pel·lícula 'Olor de colònia'. Aquest antic autobús, passarà aproximadament cada hora i transportarà els turistes entre l'Ametlla de Merola i l'Ametlla de Casserres, fent parada a diferents Colònies, on també es podrà visitar la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou, el Museu de la Colònia Vidal o el Centre d'Interpretació de l'església de Cal Pons.
 
Després de la teatralització, es projectarà el reportatge 'Les colònies industrials: història i persona' amb testimonis del Berguedà. Pel que fa a aquest documental, la directora de Turisme i Comerç de l'ADBerguedà, Imma Espel, ha remarcat que “cada colònia és diferent, i això també es mostra al documental”. En aquest sentit, ha explicat que allò previst és fer un format de 30 minuts, tot i que també es té en ment fer-ne un altre d'uns tres, aproximadament, per tal de passar-lo per les xarxes socials. 
 
Pel que fa al diumenge, les activitats programades són més tècniques, amb una conferència, una taula rodona i una exposició. La conferència la farà Gràcia Dorel-Ferré, i tractarà sobre les dones a la fàbrica. A la taula rodona hi participarà aquesta mateixa ponent, així com també el catedràtic de la UB Llorenç Ferrer i la Doctora en Història Moderna Àngels Solà. Finalment, s'inaugurarà l'exposició del pintor José Antonio Picazó a la sala de telers del Museu de la Colònia Vidal, que hi serà tot l'octubre, ha explicat el director del Museu, Jordi Vidal.
 
El gerent de l'ADBerguedà, Eduard Barcons, també ha considerat que la finalitat d'aquestes jornades va “més enllà del valor històric” d'aquest espais: “Les colònies han de ser un espai per emprendre, innovar i aprofitar”, i ha recordat que la feina que s'està realitzant és fruit de la que va fer anteriorment el Consorci del Parc Fluvial del Llobregat. No obstant això, ha recordat que encara hi ha molta feina per fer, com per exemple dinamitzar les colònies per fer front al despoblament. En aquest sentit, ha afirmat que “estem al final del principi” i s'ha mostrat convençut que s'estan fent les coses bé.
Arxivat a