Queralt, 37 anys de promeses electorals

NacióBerguedà ha repassat els compromisos electorals adoptats per tots els equips de govern que hi ha hagut a Berga des de 1979

07 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:40h
 Queralt amb vistes a Berga.
Queralt amb vistes a Berga. | Facebook Queralt 2016
Queralt, la muntanya, el santuari i el patrimoni han estat, durant tot el segle XX i XXI, un dels puntals electorals que han servit per decantar la balança cap a un partit o altre. Les formacions polítiques han situat Queralt com un dels aspectes imprescindibles de cada programa electoral, omplint-los de promeses de progrés i prosperitat. Trenta-set anys d'eleccions democràtiques, en què les accions a Queralt s'han anat calcant, convertint-lo en un recurs patrimonial, avui dia, encara molt malmès i potencialment aprofitable. NacióBerguedà ha analitzat els programes electorals de tots els partits que, des de 1979, han governat Berga, per tornar a visibilitzar les promeses que s'ha fet sobre Queralt fins l'actualitat. 
Titular
 
1979 - Programa electoral de CiU (Jaume Farguell)
"Queralt ha de ser un dels objectius prioritaris de l'Ajuntament. Cal recordar que fins l'any 1976 els edificis de Queralt (religiosos i de serveis) eren de propietat comuna i indivisa, per meitat, de l'Ajuntament i del Bisbat de Solsona. L'any 1976 es convingué i signà, d'acord amb les parts, l'escriptura de divisió, quedant, com a resultat, de l'exclusiva propietat de l'Ajuntament el restaurant i l'hostatgeria; el temple i dependències annexes propietat de la Parròquia de Berga (...) No ens cal ressaltar la importància de Queralt, en tots els aspectes així com de la baga i de les fonts i de la muntanya tota (...) és sense cap dubte, després de Montserrat, el santuari més visitat de Catalunya; un dels llocs més coneguts i estimats de la nostra terra. Aquestes circumstàncies obliguen l'Ajuntament a mantenir Queralt, la baga i les fonts per tal que siguin l'orgull dels berguedans i visitants hi trobin l'acolliment, els serveis, les atencions i les comoditats que el prestigi del lloc requereixen.

Tenint en compte l'estat actual de Queralt, no desconeixem que serà per a l'Ajuntament que entri un dels més espinosos problemes, del qual els berguedans n'exigiran una urgent i eficaç solució. El llastimós estat d'abandó i d'incúria de molts anys a aquesta part és a la vista de tothom. És el desprestigi de Berga. Cal tenir en compte que l'edifici de l'hostatgeria és de l'any 1879, i ara cal afegir-hi els estralls de l'incendi de l'any passat als boscos i a les edificacions. S'enfonsen les taulades i les tradicionals habitacions són inservibles. Dels serveis sanitaris val més no parlar-ne, àdhuc en dies de vent les males olors impedeixen respirar; l'aigua escasseja i les fonts públiques no ragen (...) el mini funicular de l'any 1966, de trista recordança, en queden les restes que cal esborrar. 

El propòsit dels candidats d'emprendre un pla de reivindicació, d'adecentament i de reconstrucció de Queralt, en part que, naturalment, correspon a l'Ajuntament; això és: l'aigua, els serveis sanitaris, l'hostatgeria, els camins, els boscos i les fonts; reinstaurar la cuina pública i la botiga de venda d'articles de menjar; embelliment en allò que calgui i modernització dels serveis; i a l'ensems retornar a Queralt l'ambient i el regust de Casa Pairal dels berguedans, on tots, els qui viuen a Berga i els que no hi viuen els forasters es trobin a casa seva, ben acollits i agermanats"
Titular
1983 - Programa electoral de CiU (Jaume Farguell)
"Les obres de façana, les places, la portada d'aigües, etc., han revaloritzat Queralt. Avui Queralt és un dels indrets més visitats a Catalunya. 

Hem de seguir millorant Queralt. Cal pensar en la potenciació de la seva capacitat hotelera. Si és precís, amb l'ajut del crèdit o de les subvencions oficials. 

Conjuntament amb ICONA seguirem millorant, com fins ara, els camins, les fonts i tots els indrets de la muntanya".
 
1987 - Programa electoral de l'Alternativa Berguedana Independent (ABI) (Agustí Ferrer)
"Queralt vol dir Berga. Els berguedans ens sentim simbolitzats per tot allò que representa i que va més enllà de l'aspecte simplement físic. Queralt forma part de la nostra manera de ser. Ens dóna caràcter i ens identifica. Com està Queralt actualment? Li han donat l'atenció que mereix?

L'esperit berguedà que conforma l'essència de l'ABI ens lliga amb el compromís de dignificar Queralt. Per això, l'Alternativa Berguedana Independent durà a terme. 

-Fer les gestions que calguin amb les institucions per aconseguir la realització d'un projecte global de renovació, modernització i millora de Queralt i el seu entorn. 

I mentrestant, farem: 

-Augmentar i millorar el servei d'aigua.
-Arreglar els serveis públics i els sanitaris.
-Tornar a obrir, degudament renovat, el menjador popular.
-Servei de neteja periòdica i suficient.
-Arreglar la plaça de dalt.
-Potenciar Queralt des del punt de vista turístic".
 
1991 - Programa electoral de CiU (Jaume Farguell)
"El 75è aniversari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt és un esdeveniment de la màxima dimensió ciutadana i constitueix tot un símbol de l'essència del nostre poble, en relació al qual, la ciutat i l'Ajuntament hauran de posar la seva més gran atenció. 

El Santuari de Queralt segueix tenint moltes mancances, no totalment resoltes. Una de les més important és la del seu accés. La construcció futura de l'ascensor (iniciativa de l'Ajuntament actual amb el suport decidiu del Consell Comarcal) pot ésser una parcial solució. Però, creiem, no és la més adequada, suficient i definitiva. 

L'equip de CiU, en aquest sentit, pensa formular, després del 75 aniversari, una solució complementària més racional i adequada als nostres dies".
 
1995 - Programa electoral de CiU (Jaume Farguell)
"Nosaltres, en el primer any de la nostra legislatura vam construir l'ascensor inclinat de Queralt. Inauguràvem també l'enllumenat de la Cova i de Sant Pere de Madrona que, amb el Castell, completen el gran teló de fons nocturn de la ciutat. 

Queralt, però, no és només un espectacle visual. Cal millorar notablement la qualitat dels seus serveis si pogués ésser amb la creació d'un hotel. No oblidem els petits detalls (supressió de barreres arquitectòniques, etc)".
 
1999 - Programa electoral de CiU (Jaume Farguell)
"Queralt és i ha de seguir essent el gran patrimoni espiritual dels berguedans. Una planificació global de la muntanya de Queralt és necessària. Al camí dels Bons Homes cal incorporar-hi, ja ara, la plataforma de llançament de parapent que guanya prestigi. 

Tenim també contactes avançats amb uns importants grups in versors que projecten un hotel de muntanya al Santuari de Queralt. Esperem que aquesta vegada, el resultat sigui satisfactori. 

Ara ja tenim una ciutat bonica, atractiva i equipada, pensem potenciar el meravellós entorn muntanyenc del municipi".
 
2003 - Programa electoral de PSC (Ramon Camps)
No consta cap cita de Queralt al programa pròpiament dit, ni a la revista editada expressament, tot i que es té constància d'un fulletó que repartia el regidor candidat de l'àrea al qual NacióBerguedà no hi ha tingut accés.
 
2007 - Programa electoral de CiU (Juli Gendrau)
"Queralt ha de continuar sent un punt de referència per a tots els berguedans. Treballarem per adaptar les instal·lacions als nous temps (amb telefèric, si es considera viable) i aprofitar tot el seu potencial turístic".
 
2011 - Programa electoral de CiU (Juli Gendrau)
"Queralt com a atractiu turístic de la ciutat. Desplegarem l'acord institucional que ja hem consolidat, per recuperar Queralt en totes les seves potencialitats (turístiques, religioses, paisatgístiques, naturals, esportives...)

L'any 2016 serà l'any del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. En aquesta legislatura iniciarem l'organització d'aquest esdeveniment".
 
2015 - Programa electoral de CUP (Montserrat Venturós)
"Farem del Centenari de la Coronació una oportunitat per millorar Queralt (portada d'aigües, adequació de l'entorn, posada al dia dels equipaments i serveis...), per reforçar la identitat berguedana i per donar a conèixer aquest patrimoni arreu del país. 

Invitarem les institucions del país a formar part d'un Patronat de la Muntanya i a implicar-s'hi. 

Farem tot el que estigui a les nostres mans per finalitzar el contenciós legal que afecta l'edifici de l'hostatgeria, a fi de desbloquejar la posada al dia d'aquestes instal·lacions, que han de ser un atractiu important de Queralt".
Arxivat a